Σε τροχιά σύγκρουσης με το βρετανικό νησί Νότια Γεωργία (South Georgia) στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, βρίσκεται ένα τεράστιο παγόβουνο, που έχει αποκοπεί από την Ανταρκτική.
Το παγόβουνο Α-68Α, που είναι μεγαλύτερο από το… Λουξεμβούργο, «έσπασε» το 2017 και από τότε κατευθύνεται προς το νησί, στο οποίο ζει μία μεγάλη αποικία βασιλικών πιγκουίνων, αλλά και 27 επιστήμονες και κυβερνητικοί υπάλληλοι.
Οι επιστήμονες που παρακολουθούν με αεροσκάφη και δορυφόρους το παγόβουνο, εκτιμούν ότι θα διαλύσει το πλούσιο οικοσύστημα στον βυθό γύρω από το νησί, το οποίο προμηθεύει με τροφή τους πιγκουίνους του. Υπολογίζεται ότι θα απελευθερώσει ένα τρισ. τόνους παγωμένου νερού, που θα ανατρέψει τη ζωή στην περιοχή και θα σκοτώσει ένα μεγάλο μέρος της.
Το παγόβουνο εκτείνεται σε βάθος 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, έχει έκταση 4.200 τ.χλμ. και κινείται με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου την ώρα.
Οπως αναφέρει ο Guardian, ερευνητές της Βρετανικής Υπηρεσίας Ανταρκτικής θα πετάξουν στα νησιά Φόκλαντς στις 11 Ιανουαρίου, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού και μετά θα μεταβούν στο παγόβουνο με το ερευνητικό σκάφος «James Cook».
«Τα παγόβουνα είναι συνηθισμένα, αλλά δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα σε αυτό το μέγεθος. Είναι η πρώτη φορά για εμάς. Αλλάζει δραστικά το περιβάλλον», εξήγησε ο ωκεανογράφος Τζερέιντ Τάρλινγκ.
Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι τόσο πλούσια, όσο και στα Γκαλάπαγκος, πρόσθεσε ο ίδιος, και αποτελεί τροφή για πιγκουίνους, φώκιες και φάλαινες. Το παγωμένο νερό θα καταστρέψει την τροφική αλυσίδα.
Αν το παγόβουνο συγκρουστεί με το νησί, θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον 10 χρόνια, λένε οι επιστήμονες και θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για την περιοχή, ειδικά για τους πληθυσμούς των πιγκουίνων και της φώκιας που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε μακρινές αποστάσεις, σε αντίθεση με τις φάλαινες.
Οι επιστήμονες που θα ανέβουν στο παγόβουνο, θα συλλέξουν δείγματα και θα μελετήσουν τους ζωντανούς οργανισμούς στο νερό. Δύο ρομποτικά υποβρύχια θα μετρήσουν τη θερμοκρασία, την αλατότητα και τα επίπεδα του φυτοπλαγκτόν στο νερό γύρω από το παγόβουνο.
Θα παραμείνουν εκεί για τέσσερις μήνες, μεταδίδοντας τα δεδομένα στο πλοίο. Με όλα αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές θα σχηματίσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση του παγόβουνου στο περιβάλλον.
Οι τελευταίες εικόνες από τον δορυφόρο δείχνουν το παγόβουνο σε απόσταση 90 χλμ. από το νησί. «Υπάρχει το ενδεχόμενο να προσπεράσει το νησί χωρίς πρόβλημα ή να το περάσει ξυστά, αγγίζοντας την άκρη του. Μπορεί, όμως, να παραμείνει στην περιοχή για μήνες ή χρόνια. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει σε αυτή τη φάση», επισήμανε ο Ποβλ Εϊμπράχαμσεν, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής.
Εκτός αυτού, αν το παγόβουνο σπάσει σε κομμάτια, αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News