Η πανδημία έχει φτάσει σε ένα ευαίσθητο σημείο, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται ταχύτατα στην Ευρώπη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.
Οι χώρες τρέχουν ενάντια στον χρόνο, προσπαθώντας να διανείμουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα εμβόλια, καθώς οι διακοπές των εορτών, σε συνδυασμό με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εξαπλώθηκε από τη Βρετανία, απειλούν να γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία.
Η Ιρλανδία, χώρα η οποία αποτέλεσε πρότυπο για τη διαχείριση της πανδημίας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, φαίνεται ότι τώρα χάνει τη μάχη, καθώς μία σχεδόν κάθετη αύξηση περιστατικών με λοίμωξη Covid-19, πριν από μερικές ημέρες, πιέζει τώρα την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Και ενώ ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μειώνεται, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξάνονται καθημερινά.
Η κατάσταση στη Γαλλία είναι παρόμοια. Η γρήγορη εξάπλωση του κορονοϊού, με περίπου 18.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα το τελευταίο διάστημα, ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρά περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 μ.μ..
Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες ανησυχίας. Τουλάχιστον 300 τέτοια περιστατικά έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα στη Γαλλία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.
Στην Ισπανία, η οποία μετά βίας κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την υψηλή δραστηριότητα της νόσου που είχε καταγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα. Το ποσοστό μόλυνσης στις 15 Ιανουαρίου ήταν 575 ανά 100.000 άτομα, αυξημένο 60% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι στόχοι της πρώτης προτεραιότητας για τα εμβόλια, που είναι οι υγειονομικοί και τα ηλικιωμένα άτομα που διαμένουν σε κλειστές δομές φιλοξενίας, είναι εύκολοι. Ωστόσο, ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό θα είναι αρκετά περίπλοκος», σχολιάζει ο Φερνάντο Ροδρίγκες Αρταλέχο, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης.
«Επίσης, ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που έχει μετακινηθεί και μας απειλεί είναι τα ολοένα αυξανόμενα νέα περιστατικά. Η κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια των διακοπών δημιούργησε την ευκαιρία για περισσότερες προσωπικές επαφές. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται αποκλειστικά η περίοδος των εορτών. Μπορεί μέσα στο μείγμα της επιδείνωσης να βρίσκεται και η κόπωση των πολιτών, η οποία τους ωθεί να παραβούν τους κανόνες», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο παράγοντας που θα πρέπει να αποκλειστεί για αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη είναι το στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία, καθώς ελάχιστα είναι τα περιστατικά στην Ισπανία που φέρουν αυτού του τύπου τη μετάλλαξη, πιστεύει ο ίδιος.
Αυξανόμενη απειλή
Ο συναγερμός για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού της Βρετανίας, που ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των νέων περιστατικών πριν από την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού εμβολιασμών, είναι ορατός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, πολλές πρωτεύουσες θα πρέπει να διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε να λαμβάνουν και νέα, ακόμη πιο αυστηρά.
Ο Τζέρεμι Ρόσμαν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, πιστεύει ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η νέα παραλλαγή σε ολόκληρο τον κόσμο είναι υπαρκτός και προειδοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους στη λήψη των μέτρων να μην υποτιμήσουν την απειλή, καθώς ο μεταλλαγμένος ιός είναι ήδη εδώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί μικρός αριθμός από αυτές τις παραλλαγές, όπως είναι η Ελλάδα, θα μπορούσαν να δουν την κατάσταση να αλλάζει προς το χειρότερο πάρα πολύ γρήγορα.
«Η καμπύλη αργεί να αυξηθεί. Είχαμε εντοπίσει τη μετάλλαξη στη Βρετανία πριν από δύο μήνες. Και ξαφνικά η πλειοψηφία των κρουσμάτων φέρει αυτόν τον τύπο του κορονοϊού. Δηλαδή αυξάνεται απότομα», εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος συμπληρώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο μολυσματικό.
Αν η παραλλαγή του κορονοϊού χτυπήσει κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, η οποία δεν εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τότε δυστυχώς θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα, συμπληρώνει ο ίδιος.
Η πρόκληση του εμβολιασμού
Αν και ακόμη δεν έχει αποδειχθεί, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι και στο νέο στέλεχος.
«Εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία, ειδικά από τους πολιτικούς, ότι τα εμβόλια θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ωστόσο, απαιτείται πιο προσεκτική προσέγγιση», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Φανκ, καθηγητής Μολυσματικών Παθήσεων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Νοσημάτων του Λονδίνου.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχουμε ακόμη μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε ώσπου να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών και να μειωθεί η ξέφρενη πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.
Γι’ αυτό και ο Φλάβιο Τοξβάερντ, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή και να προσέχουμε να μη μολυνθούμε.
«Ενα στραμπούληγμα στην αρχή του Μαραθωνίου είναι ατυχές, όμως η πτώση δύο μέτρα πριν από τη γραμμή του τερματισμού είναι ακόμα χειρότερη. Ολοι όσοι πεθαίνετε τώρα, θα μπορούσατε να είχατε προστατεύει», εξηγεί.
Οι χώρες που δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, υπογραμμίζει το Politico, θα μπορούσαν να βρεθούν στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Βρετανία. Καθώς οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η χώρα δίνει και μάχη για την αύξηση των λοιμώξεων που απειλούν με κατάρρευση το σύστημα υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News