Ανάστατοι είναι οι Ισπανοί με τις εκλογές που τους έλαχαν μέσα στον μεσογειακό, καυτό Ιούλιο. Μα, ποιος το σκέφτηκε να στήσει κάλπες στις 23 Ιουλίου, λένε, όταν θα λιώνει η άσφαλτος από τη ζέστη και όλος ο κόσμος θα έχει εγκαταλείψει τις πόλεις με τα εκλογικά κέντρα για τις παραλίες;
Ποιος; Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός που διέλυσε τη Βουλή τον περασμένο Μάιο, έγραψε το Politico.
Οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τη συμμετοχή ούτε για την αποχή, και ότι τα πάντα είναι απροσδιόριστα. Το φαινόμενο είναι πρωτοφανέρωτο στην Ισπανία, αφού ποτέ άλλοτε δεν έγιναν εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού.
Από κοντά, η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία υποδαυλίζει τον προβληματισμό: προβλέπει ότι στις 23 Ιουλίου ακραίο κύμα καύσωνα θα τσιγαρίσει την Ισπανία, το οποίο θα δώσει μέση τιμή θερμοκρασίας 33 βαθμών Κελσίου. Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου δεν θα τρέξουν στις κάλπες. Ομως όλοι οι υπόλοιποι πώς θα πράξουν το καθήκον τους;
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, λέει ότι η ενέργεια του Σάντσεθ ήταν ύπουλη: «Αναγκάζει τους πιο εύπορους πολίτες, τους παραδοσιακά δεξιούς ψηφοφόρους, να διαλέξουν μεταξύ κάλπης και διακοπών. Στόχος του είναι να μειώσει τη συμμετοχή και να δυσκολέψει την ψήφο των πολιτών». Πάντως, ακόμη και τα καιρικά στατιστικά στοιχεία εκθέτουν τον Σάντσεθ: το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει υποστεί η Ισπανία, καθώς οι θερμοκρασίες του Ιουλίου έσπασαν ρεκόρ.
Οι δημοσκόποι έπιασαν δουλειά και κάνουν μασάζ στους Ισπανούς, ώστε να περιορίσουν την αποχή. Ηδη, λένε ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί στις κάλπες νωρίς το πρωί, προτού ο υδράργυρος αρχίσει το ράλι ανόδου. Αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντιστρόφως: τυχόν υψηλά ποσοστά συμμετοχής μέχρι το μεσημέρι ενδέχεται να αποτρέψουν τους υπόλοιπους ψηφοφόρους από την προσέλευση.
Οι αριστεροί ψηφοφόροι, ωστόσο, μάλλον θα τρέξουν να ψηφίσουν, αφού φοβούνται συγκυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με το εθνικιστικό Vox, συνεργασία που ήδη έχει γίνει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Αν το Λαϊκό Κόμμα αποδώσει τα αναμενόμενα, θα συνάψει κυβερνητική συμφωνία με το Vox.
Αν ο σοσιαλιστής Σάντσεθ υπερβεί τις προσδοκίες, οι διαπραγματεύσεις με τους αριστεριστές και την Αριστερά θα είναι περίπλοκες, καθώς θα χρειαστούν και τα «δεκανίκια» των περιφερειακών και τοπικιστικών δυνάμεων (Βάσκοι, Καταλανοί κ.λπ.)
Στο καλύτερο σενάριο, η Ισπανία δεν θα έχει νέα κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Βουλή δεν πρόκειται να συνεδριάσει μέχρι τις 17 Αυγούστου, ενώ ακόμη και αν το ένα μπλοκ σημειώσει ξεκάθαρη νίκη έναντι του άλλου, πρέπει να ακολουθηθεί η πολύπλοκη διαδικασία των συναντήσεων με τον βασιλιά, με τις κομματικές ηγεσίες, με τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, κ.λπ. Το χρονοδιάγραμμα αυτό το Politico το προσδιόρισε σε «αρκετές εβδομάδες».
Εδωσε και ένα τελευταίο σενάριο, μάλλον απίθανο, η κάλπη να βγάλει ακυβερνησία και να συνεχίσει η Ισπανία με υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις… επόμενες εκλογές. Οι οποίες δεν θα γίνουν σε συνθήκες καύσωνα, αλλά χιόνος: τον Ιανουάριο του 2024.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News