285
Ενα γκράφιτι με τον Τζορτζ Φλόιντ κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη | REUTERS/Nicole Neri

Σε Reuters και New York Times τα βραβεία Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 21:46
Ενα γκράφιτι με τον Τζορτζ Φλόιντ κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε στη Μινεάπολη
|REUTERS/Nicole Neri

Σε Reuters και New York Times τα βραβεία Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 21:46

Η πανδημία και το κοινωνικά εκρηκτικό καλοκαίρι στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κυριάρχησαν στα δημοσιογραφικά βραβεία Πούλιτζερ, τα οποία απονεμήθηκαν την Παρασκευή, για 105η φορά.

Η εφημερίδα Minneapolis Star Tribune κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη μετάδοση έκτακτων ειδήσεων, σχετικά με τον τρόπο που κάλυψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το περιοδικό Atlantic μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ.

Η επιτροπή των Πούλιτζερ ανέφερε τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς Άντριου Τσανγκ, Λόρενς Χάρλεϊ, Άντρεα Τζανούτα, Τζέιμι Ντόουντελ και Τζάκι Μποτς για την «πρωτοποριακή ανάλυση δεδομένων» που κατέδειξε πώς ένα αδιόρατο δόγμα «αναγνωρισμένης ασυλίας» προστάτευε την αστυνομία, που έκανε υπέρμετρη χρήση βίας, από τις διώξεις.

Μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ με τον Εντ Γιονγκ του The Atlantic, τον οποίο εξήρε η επιτροπή για «μια σειρά διαυγών, αξιόπιστων ρεπορτάζ για την πανδημία Covid-19».

Οι οργανισμοί ΜΜΕ της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι με την περιπλοκότητα της κάλυψης, μέσα σε λίγους μήνες, της πανδημίας, των φυλετικών ταραχών και των έντονα αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, επισήμανε η Μίντι Μάρκες, συμπρόεδρος της επιτροπής των Πούλιτζερ, στην τελετή ανακοινώσεων, που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Η επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ότι απονέμει ένα ειδικό βραβείο Πούλιτζερ στην Νταρνέλα Φρέιζιερ, τη 18χρονη που κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό της τη σύλληψη και δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη, υπογραμμίζοντας τον «κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση των δημοσιογράφων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Η επιτροπή των Πούλιτζερ τίμησε τη νεαρή γυναίκα που είχε βγει έξω εκείνη την ημέρα για ψώνια και βρέθηκε, τυχαία, μπροστά στο σκηνικό, επειδή «κατέγραψε με θάρρος τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα βίντεο το οποίο προκάλεσε τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τα βραβεία Πούλιτζερ απονέμονται από το 1917, όταν ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ τα καθιέρωσε στη διαθήκη του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...