Υστερα από τρεις μήνες κοινοβουλευτικής γαλήνης, η Ολομέλεια έζησε στιγμές από τα χρόνια που προηγήθηκαν: λεονταρισμοί και βερμπαλισμοί, φωνές και διαμαρτυρίες, ανοίκειες επιθέσεις ακόμα και σεξουαλικά υπονοούμενα επιστρατεύτηκαν κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον φερόμενο ως «Ρασπούτιν» στην καταγγελλόμενη «σκευωρία» της Novartis.
Και ύστερα από οκτώ ώρες αντεγκλήσεων, αιχμών και υποτίμησης της πολιτικής ήρθε η ώρα του λογαριασμού: η Βουλή αποφάσισε με 173 «ναι», τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου σχετικά με τις καταγγελίες για απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης στην έρευνα για τη κολοσσιαία φαρμακοβιομηχανία.
Η πρόταση της ΝΔ που υπερψηφίστηκε προτείνει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.
Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα ψήφισαν 261 βουλευτές (είχαν αποχωρήσει ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 256, άκυρα τέσσερα και ένα λευκό.
Για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (αντί 172 όπως ανακοινώθηκε αρχικά), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ και ο Νίκος Φίλης για λόγους υγείας και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή πρόθεσης ψήφου (δεν προσμετράται) δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν την πρόταση της ΝΔ. Απών από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Νεκτάριος Σαντορινιός.
Το παρών στην ψηφοφορία έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απουσίαζε νωρίτερα καθώς βρισκόταν στο Κάιρο για την κρίσιμη τριμερή συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου (εδώ).
Η συζήτηση που προηγήθηκε διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα, μολονότι κατά την αγόρευση του Αλέξη Τσίπρα απουσίαζαν από τα υπουργικά έδρανα –επιδεικτικά, αλλά και συμβολικά, για να καταδειχθεί το κοινοβουλευτικό της διαδικασίας– τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα μέλη της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος σε μια ομιλία που θα μείνει στην κοινοβουλευτική Ιστορία, όχι ακριβώς για τους σωστούς λόγους, απείλησε ότι τις επόμενες ημέρες έχει πολλά να πει, απέδωσε τη δίωξή του σε μια απόπειρα να «τσαλακωθεί» ο κ. Τσίπρας και είπε ότι το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν» έχει να κάνει με «προσόντα» και αχαλίνωτο σεξ (εδώ).
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, την πλήρη κάλυψη του κ. Παπαγγελόπουλου ανέλαβε το «βαρύ πυροβολικό»: αρχικά ο κ. Τσίπρας (εδώ) και έπειτα ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που με τις ομιλίες τους προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής.
Ο καβγάς Πολάκη – Αδωνι
Χαρακτηριστικό σημείο ο καβγάς μεταξύ του κ. Πολάκη με τον Αδωνι Γεωργιάδη.
«Μου έρχεται να βάλω τα γέλια. Εκεί που μας χρωστούσαν πάνε να μας πάρουν και το βόδι. Δεν τολμάτε σε μένα ή τον Τσίπρα να κάνετε πρόταση για Προανακριτική…» είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος έφτασε στο σημείο να καταγγείλει τον… Κώστα Σημίτη! «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο Novartis που στοίχισε περίπου 85 δισ. ευρώ και ξεκίνησε από το 1997 επί Σημίτη – Γείτονα» είπε.
«Από 1,6 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 9 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη» ανέφερε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει πως την ίδια περίοδο σε άλλες χώρες η αντίστοιχη δαπάνη μειώθηκε σημαντικά. «Τι συμβαίνει; Εγιναν ξαφνικά οι Ελληνες αρρωστιάρηδες» διερωτήθηκε.
Στον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, ένα ζευγάρι με παρελθόν.
«Αν και είναι λίγο ντεμοντέ η φασαρία με τον Πολάκη: Κάνατε Εξεταστική για την υγεία επί δυόμισι χρόνια για να τα αποδείξετε και μην πω τι αποδείξατε, γιατί είμαστε και στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, να να συμπληρώσει: «Αλλά το πόρισμά σας για την Εξεταστική ντραπήκατε να το φέρετε στην Ολομέλεια γιατί δεν είχε μέσα απολύτως τίποτα».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι επί ενάμιση χρόνο η εισαγγελία τον έψαξε και δεν βρήκε τίποτα. «Αλλά θέλουμε στάμπα Πολάκη για να είμαστε αθώοι», τόνισε με νόημα και προσέθεσε ότι πιθανότερο τελικά είναι να καταλήξει ο πρώην αν. υπουργός Υγείας στον εισαγγελέα. «Γιατί πρέπει να ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες, όταν αρθεί ασυλία τους, αν πράγματι τους ξέρατε. Γιατί, αν αποδειχτεί ότι τους ξέρατε, τότε κι εσείς είστε κατηγορούμενος και ελέγχεστε για ισόβια».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News