534
14χρονος εμβολιάζεται στην Πορτογαλία | REUTERS /Pedro Nunes

Σε ποιες χώρες εμβολιάζουν τα παιδιά για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 16:29
14χρονος εμβολιάζεται στην Πορτογαλία
|REUTERS /Pedro Nunes

Σε ποιες χώρες εμβολιάζουν τα παιδιά για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2021, 16:29

Από τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) έχει εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό σε παιδιά από 12 έως 17 ετών. Ωστόσο, η κάθε χώρα, ανάλογα με την εκτίμηση των δεδομένων της πανδημίας από τις Επιτροπές Εμβολιασμού, κάνει και τις ανάλογες συστάσεις στους πολίτες της.

Από τότε, κάποιες χώρες έχουν εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ενώ κάποιες άλλες έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στη Δανία και την Ισπανία έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλικιακής ομάδας με τουλάχιστον μία δόση.

Η Γαλλία κινείται επίσης γρήγορα για τον εμβολιασμό παιδιών, καθώς το 66% των ατόμων ηλικίας από 12 έως 17 ετών έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ το 52% είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο. Επιπλέον, μέχρι τον Οκτώβριο, το πιστοποιητικό ανοσίας θα είναι απαραίτητο και για όλους όσοι είναι και κάτω των 18 ετών, για να έχουν πρόσβαση σε χώρους όπως κινηματογράφοι, μουσεία, εστιατόρια και κλειστά εμπορικά κέντρα.

Τον Ιούνιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, τον Αύγουστο, όταν η μετάλλαξη Δέλτα άρχισε να εξαπλώνεται ανησυχητικά, ο εμβολιασμός επεκτάθηκε και σε υγιή άτομα άνω των 12 ετών.

Στη Σουηδία, τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μπορούν να εμβολιαστούν μόνο εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως παθήσεις των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα.

Στη Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ, ο εμβολιασμός ξεκίνησε πρόσφατα σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, αλλά κάνουν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Η απόφαση για δεύτερη δόση θα ληφθεί αργότερα.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχει εμβολιαστεί το 7,4% των παιδιών κάτω των 18 ετών.

Εκτός Ευρώπης

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι ρυθμιστικές αρχές άναψαν το πράσινο φως για το εμβόλιο σε παιδιά άνω των 12 ετών από τον Μάιο. Η χορήγηση του εμβολίου ξεκίνησε άμεσα με δύο δόσεις.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, 42% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 32% τη δεύτερη δόση mRNA εμβολίων.

Ομως και εκεί δόθηκε ώθηση στον εμβολιασμό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκε αυξήθηκε έως και 3,7 φορές περισσότερο σε πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Στην Κίνα, ξεκίνησε ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας από τριών έως 17 ετών, με το σκεύασμα Sinovac. Η χώρα έχει θέσει στόχο να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού του 1,4 δισεκατομμυρίου πολιτών της, κάτι που θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν δεν εμβολιαστούν αρκετοί ανήλικοι.

Η Χιλή πρόσφατα ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά από την ηλικία των έξι ετών.

Η Ινδία ενέκρινε τον Αύγουστο το σκεύασμα Zydus Cadila, που παρασκευάζεται στη χώρα, για τον εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις. Μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά από δύο ετών.

Η Κούβα έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει παιδιά από δύο ετών, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα παιδιά εμβολιάζονται με τα κουβανέζικα ενέσιμα σκευάσματα Abdala και Soberana, δύο εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...