773
Η Σαντορίνη είναι από τα νησιά που έχουν τον περισσότερο τουρισμό και εξαιρετικά υψηλή θετικότητα (φωτογραφία αρχείου από τα Φηρά) | Nick Paleologos / SOOC

Σε ποια δωμάτια θα μένουν καραντίνα τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά;

Η Σαντορίνη είναι από τα νησιά που έχουν τον περισσότερο τουρισμό και εξαιρετικά υψηλή θετικότητα (φωτογραφία αρχείου από τα Φηρά)
|Nick Paleologos / SOOC

Σε ποια δωμάτια θα μένουν καραντίνα τα κρούσματα κορονοϊού στα νησιά;

Η φετινή τουριστική σεζόν είναι αρκετά διαφορετική από τις δύο προηγούμενες όσον αφορά τη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού. Και αυτό διότι το υπουργείο Τουρισμού δεν έχει ορίσει ξενοδοχεία καραντίνας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν κάποιος είναι σε διακοπές και διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, θα πρέπει, με δική του ευθύνη και δαπάνη, να βρει δωμάτιο στο οποίο θα απομονωθεί, τουλάχιστον για πέντε ημέρες. Οσες δηλαδή προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Αν βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και έχει αυτοκίνητο, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Αν δεν έχει όμως δικό του μέσο μεταφοράς ή βρίσκεται σε νησί, τι θα πρέπει να κάνει;

«Να βρει δωμάτιο διαμονής, το οποίο θα πληρώσει από την τσέπη του», απαντά πηγή του υπουργείου Τουρισμού.

Και είναι φυσιολογικό, καθώς η πλήρης απελευθέρωση από τα μέτρα έφερε και την άρση οποιουδήποτε περιορισμού στον τουρισμό. Αλλωστε, «το ξενοδοχειακό πρωτόκολλο δεν μπορεί να υπερβαίνει το εθνικό πρωτόκολλο», όπως εξηγεί στο Protagon ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ελεγχόμενη εάν τα κρούσματα παρέμεναν στα 3.000 την ημέρα. Ωστόσο, την Τρίτη, η έναρξη του νέου πανδημικού κύματος, εν μέσω θέρους και υψηλών θερμοκρασιών ήταν ξεκάθαρη, καθώς καταγράφηκαν ακόμη 23.748 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Σύντομα, μικρά νησιά με υψηλή θετικότητα και πολλά κρούσματα, όπως η Σαντορίνη (95 κρούσματα την Τρίτη), η Μύκονος (73 κρούσματα σε μία ημέρα), η Πάρος (65 κρούσματα) και η Σύρος (97 κρούσματα) και με μεγάλη πληρότητα, η οποία αναμένεται να αγγίξει και το 95%, δεν θα έχουν χώρο να φιλοξενήσουν τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που χρειάζονται απομόνωση.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ούτε και μέριμνα, σε ένα νησί που η πληρότητά του αναμένεται το επόμενο διάστημα να αγγίξει το 95%. Στην πραγματικότητα, ως ξενοδόχοι, καλούμαστε να βγάλουμε από το δωμάτιο τον πελάτη, του οποίου η διαμονή έχει ολοκληρωθεί, αλλά παράλληλα είναι και θετικός στον κορονοϊό, και να τον στείλουμε σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο ή δωμάτιο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να μην τον δεχθεί, αν μάθει ότι νοσεί από Covid», εξηγεί στο Protagon η Λιριάνα Μίτρο, διευθύντρια του ξενοδοχείου Aressana στη Σαντορίνη.

Μάλιστα, προκειμένου να μη βρεθούν σε αυτή τη διαδικασία και να απολαύσουν τις διακοπές τους, αρκετοί είναι οι τουρίστες οι οποίοι, ακόμη και αν έχουν συμπτώματα, τα αγνοούν, δεν κάνουν τεστ και συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους.

Επιπλέον, ακόμη και θετικοί να είναι στον κορονοϊό, «κατά κοινή ομολογία των διαγνωστικών κέντρων και των φαρμακείων, αν δεν έχουν βαριά συμπτώματα, δεν ενημερώνουν κανέναν και κυκλοφορούν κανονικά στο νησί», εξηγεί η κυρία Μίτρο.

Ετσι, τα βασικά προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν σύντομα όσοι δηλώσουν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό σε ένα νησί είναι τρία. Το πρώτο είναι να μη βρουν δωμάτιο να διαμείνουν λόγω πληρότητας, το δεύτερο είναι να μην έχουν χρήματα να πληρώσουν ξενοδοχείο για τουλάχιστον πέντε ημέρες και το τρίτο, να μη γίνουν δεκτοί από το κατάλυμα.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται, μαζί με την αναμενόμενη εκτίναξη του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι μπορεί στη χώρα μας να συμβεί ό,τι και στην Πορτογαλία, στην οποία, παρότι έχει επιτευχθεί το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού παγκοσμίως, ο αριθμός των νεκρών εκτινάχθηκε και πάλι μερικές εβδομάδες μετά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που συνδεόταν άμεσα με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon, η αλλαγή στα πρωτόκολλα και η επιστροφή της μάσκας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα, δεν είναι κάτι που συζητείται στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμη και αν υπάρχει η αίσθηση ότι αρκετοί τουρίστες ταξιδεύουν θετικοί και δίχως μάσκα.

Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής δέχονται και πιέσεις από τους οδηγούς ταξί, ώστε να αφαιρέσουν και αυτοί τη μάσκα, κάτι βέβαια που απορρίφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση.

Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, είναι ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και, όπως εξηγεί ο ίδιος, επειδή η πανδημία είναι δυναμική και οι καταστάσεις αλλάζουν, «τα όποια κενά δημιουργούνται, επικοινωνούνται στο υπουργείο Τουρισμού και κατ’ επέκταση στο Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί προειδοποιούν ότι δίχως βασικά μέτρα και με τους τουρίστες να μην κάνουν τεστ ή να μη δηλώνουν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, αν η κατάσταση ξεφύγει, δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη για το σύστημα Υγείας.

Γι’ αυτό, υποστηρίζουν κάποιοι ειδικοί, είναι σημαντικό να επαναφέρει η κυβέρνηση τα πιο ήπια μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα στα αεροδρόμια, τα αεροπλάνα αλλά και τα δωμάτια καραντίνας στα νησιά ή να δημιουργήσει ειδικούς χώρους στην ηπειρωτική χώρα. Ενα σχέδιο που υπήρξε ως ιδέα, αλλά ποτέ δεν προχώρησε.

Και σε αυτή τη φάση, τα αντανακλαστικά των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας θα πρέπει να είναι πολύ πιο άμεσα και οι κεραίες πιο ευαίσθητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...