Μια ζοφερή κατάσταση για τη ΔΕΗ περιέγραψε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στασσής. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της συνέλευσης των μετόχων –κατά την οποία ενεκρίθη ο διορισμός του καθώς και αυτός πέντε άλλων μελών του ΔΣ–, ο κ. Στασσής τόνισε ότι το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ταμειακό πρόβλημα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα 12μήνου που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ!
«Η κατάσταση είναι δραματική, τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα, άρα εκ των πραγμάτων το πρόβλημα διογκώνεται», είπε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε η επιχείρηση να περάσει αυτό τον κάβο, και ότι μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα επιτρέψουν στον ορκωτό εκτιμητή της ΔΕΗ, την Ernst & Young, να στείλει ένα θετικό μήνα, κατά την έκθεση που θα εκδώσει στις 24 Σεπτεμβρίου. «Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, οι τράπεζες θα γράψουν τα δάνεια της ΔΕΗ στα μη εξυπηρετούμενα, άρα πρέπει να βρούμε δράσεις οι οποίες θα μαζεύουν ικανά έσοδα μέσα στο επόμενο 12μηνο-18μηνο, δηλαδή το διάστημα αυτό για το οποίο κάνει πρόβλεψη ένας ορκωτός ελεγκτής», επισήμανε ο νέος μάνατζερ της επιχείρισης.
Επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα αν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση 10% για τους συνεπείς πελάτες, και επανέλαβε ότι οποιαδήποτε αύξηση γίνει, θα την εξουδετερώσει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, και του ΦΠΑ.
Νωρίτερα, απευθυνόμενος προς τους μετόχους, ο κ. Στασσής τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.
«Ερχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά» είπε, για να προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα.
«Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση», τόνισε ωστόσο.
Ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι «τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης».
Σε σύντομο χαιρετισμό της, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό. Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή, ορίζουμε τους νέους εκπροσώπους του κύριου μετόχου στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Είναι καταξιωμένα στελέχη με διεθνή εμπειρία. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους, για το καλό της ΔΕΗ και της χώρας».
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σε ομιλία του επέμεινε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι «πρόσκαιρα» και τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Οπως είπε χαρακτηριστικά «οι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News