Δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Satan II», όπως έγινε γνωστός, ικανού να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές, πραγματοποίησε την Παρασκευή η Ρωσία.
Ο διοικητής των λεγόμενων Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, δήλωσε ότι η δοκιμή του πυραύλου RS-28 Sarmat (η επίσημη ονομασία του) ήταν επιτυχής, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η προηγούμενη δοκιμή του Sarmat είχε λάβει χώρα τον Απρίλιο, με τον ρώσο πρόεδρο να παρακολουθεί την εκτόξευσή του στη βόρεια Ρωσία μέσω μιας σύνδεσης βίντεο και να λέει ότι ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος θα κάνει τους εχθρούς της Ρωσίας να «σκεφτούν δύο φορές» προτού κινηθούν εναντίον της.
Οι πύραυλοι Sarmat μπορούν να φέρουν τουλάχιστον δέκα κεφαλές τη φορά, κάτι που, σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, του επιτρέπει να παρακάμπτει τις διαθέσιμες αεράμυνες των χωρών.
«Το νέο σύστημα έχει τις υψηλότερες τακτικές και τεχνικές προδιαγραφές και είναι ικανό να ξεπερνά όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας», έλεγε τον Απρίλιο ο Πούτιν. Εκτοτε, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έχει πολλαπλασιάσει τις πυρηνικές απειλές του έναντι της Δύσης, προκαλώντας προβληματισμό στο Κίεβο και τους εταίρους του.
Σε χωριστές δηλώσεις του την ίδια ημέρα, ο στρατηγός Καρακάεφ σημείωσε ότι οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις είναι έτοιμες να λάβουν μια δεύτερη παρτίδα των υπερηχητικών πυραύλων Avangard.
Επί του παρόντος υπάρχει μόνο μία στρατιωτική μονάδα εξοπλισμένη με πυραύλους Avangard, οι οποίοι είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου, έγραψε η Telegraph. Κανένας από αυτούς τους πυραύλους δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, προσέθεσε η βρετανική εφημερίδα.
Defense Express: Η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής
Στο μεταξύ, ο ουκρανικός ιστότοπος Defense Express έγραψε ότι ένας από τους δύο πυραύλους Κρούζ που καταρρίφθηκαν στις 17 Νοεμβρίου πάνω από το Κίεβο ήταν εξοπλισμένος με ομοίωμα πυρηνικής κεφαλής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος, επρόκειτο για πύραυλο Κρούζ τύπου Χ-55, η πυρηνική κεφαλή του οποίου είχε «ξεβιδωθεί» και αντικατασταθεί με ένα άδειο «ομοίωμα». Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος Χ-55 από το «πυρηνικό οπλοστάσιο» μπορεί να υποδηλώνει ότι η Ρωσία έχει ένα κρίσιμα χαμηλό απόθεμα πυραύλων Κρουζ, κατά το ίδιο δημοσίευμα και όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News