389
«Είναι όμορφη, αλλά αυτή είναι η Μις Ιαπωνία; Πού είναι η ιαπωνικότητα;» διερωτήθηκε ένας από τους πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σχολίασαν τη νίκη της Καρολίνα Σίνο | Reuters / CreativeProtagon

Σε μια χώρα που αλλάζει, μια Ουκρανή στέφεται Μις Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 21:08
«Είναι όμορφη, αλλά αυτή είναι η Μις Ιαπωνία; Πού είναι η ιαπωνικότητα;» διερωτήθηκε ένας από τους πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σχολίασαν τη νίκη της Καρολίνα Σίνο
|Reuters / CreativeProtagon

Σε μια χώρα που αλλάζει, μια Ουκρανή στέφεται Μις Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 21:08

Ενα μοντέλο από την Ουκρανία κέρδισε τον κορυφαίο τίτλο στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ιαπωνία, πυροδοτώντας συζητήσεις σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με την εθνική ταυτότητα.

Η 26χρονη Καρολίνα Σίνο είναι η πρώτη πολιτογραφημένη πολίτης της Ιαπωνίας που παίρνει το στέμμα. Το μοντέλο γεννήθηκε στην Ουκρανία από ουκρανούς γονείς, αλλά ζει στην Ιαπωνία από την ηλικία των πέντε ετών, όταν η οικογένειά της μετακόμισε στην πόλη Ναγκόγια.

Η νίκη της στον διαγωνισμό έχει εγείρει προβληματισμούς για την «ιαπωνικότητα» και τη μετατόπιση των δημογραφικών στοιχείων. «Αν αυτή είναι η Μις Ιαπωνία, πού είναι η ιαπωνική ταυτότητα του διαγωνισμού;» έγραψε ένας σχολιαστής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό το πρόσωπο που επιλέχθηκε ως Μις Ιαπωνία δεν είναι καν μίξη με Ιάπωνες, αλλά 100% καθαρή Ουκρανή. Είναι όμορφη, αλλά αυτή είναι η Μις Ιαπωνία; Πού είναι η ιαπωνικότητα;» έγραψε ένας άλλος.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης υπερασπίστηκαν την επιλογή της Σίνο, επισημαίνοντας ότι οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από την ίδια για πολλούς λόγους: «Μιλάει και γράφει σε όμορφα και ευγενικά ιαπωνικά» είπε ο Αϊ Γουάντα, ο διοργανωτής της εκδήλωσης, στο BBC. «Είναι πιο Γιαπωνέζα και από εμάς».

Η Ιαπωνία είναι μια εξαιρετικά ομοιογενής κοινωνία, που δημιουργήθηκε μέσα από αιώνες πολιτισμικής απομόνωσης, αυστηρών νόμων για τη μετανάστευση και ισχυρών κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων. Το δημογραφικό τοπίο στη χώρα, όμως, αλλάζει πλέον, λόγω των απαιτήσεων της παγκοσμιοποίησης και της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού, που έχει οδηγήσει σε μια πιο φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική.

Η νίκη της Σίνο στον διαγωνισμό για τη Μις Ιαπωνία ήρθε έναν χρόνο αφότου η ίδια έγινε και επίσημα πολίτης της χώρας. Το μοντέλο γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1998 και μετακόμισε στην Ιαπωνία όταν η ουκρανή μητέρα της παντρεύτηκε έναν Ιάπωνα.

Εχει πει πως αισθάνεται Γιαπωνέζα, τόσο στην ομιλία όσο και στο μυαλό, ενώ παραδέχτηκε ότι πολλές φορές χρειάστηκε να υπομείνει σχόλια για το πόσο διαφορετική από τους υπόλοιπους ήταν όσο μεγάλωνε, γράφει η Telegraph.

Oταν στέφθηκε Μις Ιαπωνία περιέγραψε τη νίκη της ως «όνειρο»: «Eπρεπε να αντιμετωπίσω καταστάσεις που συχνά με εμποδίζουν να γίνω αποδεκτή ως Γιαπωνέζα, γι’ αυτό είμαι γεμάτη ευγνωμοσύνη που ο διαγωνισμός με αναγνώρισε ως τέτοια».

Πριν από εννέα χρόνια, η Αριάνα Μιγιαμότο, της οποίας η μητέρα είναι Γιαπωνέζα και ο πατέρας  Αφροαμερικανός, έγινε η πρώτη γυναίκα μεικτής καταγωγής που κέρδισε τον τίτλο της Μις Ιαπωνία.

Η εκλογή της είχε επίσης προκαλέσει αντιδράσεις και είχε τροφοδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής διαγωνιζομένων μεικτής φυλής σε ανάλογες διοργανώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...