270
Ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής (φωτογραφία αρχείου) | Alexandros Michailidis / SOOC

Σε ΜΕΘ ασθενής με εποχική γρίπη – Το πρώτο βαρύ περιστατικό της περιόδου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2022, 17:40
Ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αττικής (φωτογραφία αρχείου)
|Alexandros Michailidis / SOOC

Σε ΜΕΘ ασθενής με εποχική γρίπη – Το πρώτο βαρύ περιστατικό της περιόδου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Νοεμβρίου 2022, 17:40

Το πρώτο περιστατικό γρίπης που χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, πρόκειται για άνδρα 82 ετών, ο οποίος μολύνθηκε με το στέλεχος Α(Η3Ν2) της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2019-2020 είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 233 ασθενείς, ενώ την επόμενη χρονιά, δηλαδή την περίοδο 2020-2021, που ήταν σε εφαρμογή τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (μάσκες, τηλεργασία κ.λπ.) δεν υπήρξε καμία νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.

Ενα χρόνο αργότερα, δηλαδή την περίοδο 2021-2022 στην Εντατική βρέθηκαν μόλις πέντε ασθενείς με γρίπη.

Πάντως είναι δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών που προωθούνται για νοσηλεία στις ΜΕΘ με εποχική γρίπη, χάνει τελικά τη ζωή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2018-2019 (προ πανδημίας), είχαν νοσηλευτεί 374 άτομα σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 154 (41,18%) είχαν χάσει τη ζωή τους.

Χαμηλή δραστηριότητα

Σύμφωνα με την νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, η πορεία της γρίπης παραμένει ήπια. Την εβδομάδα από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου, συνολικά αναλύθηκαν 64 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα δύο βγήκαν θετικά στη γρίπη και συγκεκριμένα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Από την έναρξη της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου (3 Οκτωβρίου), έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε κρούσματα, δηλαδή σχεδόν ένα κρούσμα κάθε εβδομάδα.

Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε και το ποσοστό των επισκέψεων ασθενών σε γιατρούς με συμπτώματα γρίπης από το 4% στο 3%.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Πάντως, η διαχρονική παρακολούθηση του λοιμώδους νοσήματος έχει δείξει ότι τα περιστατικά της γρίπης στη χώρα μας αυξάνονται από τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τον  Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...