246
Η ιρανική σημαία και το έμβλημα της Μοσάντ σε γραφιστική σύνθεση | Shutterstock

Σε Κύπρο και Ελλάδα μαίνεται ο «μυστικός πόλεμος» Ισραήλ-Ιράν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 19:38
Η ιρανική σημαία και το έμβλημα της Μοσάντ σε γραφιστική σύνθεση
|Shutterstock

Σε Κύπρο και Ελλάδα μαίνεται ο «μυστικός πόλεμος» Ισραήλ-Ιράν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 19:38

Η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ, σε συνεργασία με τις κυπριακές υπηρεσίες ασφαλείας, απέτρεψε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων στη Μεγαλόνησο, έγραψε η Corriere della Sera.

Προφανώς οι συγκεκριμένες πληροφορίες των Ιταλών προέρχονται από το Ισραήλ, όμως η αναφορά τους είναι ελλιπής όσον αφορά τους στόχους (αν, δηλαδή, μιλάμε για επιχειρήσεις, μονίμως διαμένοντες, τουρίστες κ.λπ.) Ωστόσο, σημείωσαν ότι τα πλήγματα είχαν σχεδιαστεί από το Ιράν, μάλιστα από τη στρατιωτική υπηρεσία που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Αυτή την ιρανική υπηρεσία, την οποία οι Αμερικανοί θεωρούν ανάλογη της CIA ως προς το πλαίσιο δραστηριοτήτων, είχε επί μακρόν διοικήσει και ο Κασέμ Σολεϊμανί, ο στρατηγός που δολοφονήθηκε το 2020 στη Βαγδάτη.

«Λίγα είναι τα στοιχεία προς το παρόν: το όλο σχέδιο το είχε καταστρώσει η Δύναμη Qods. Υπάρχουν, όμως, τέσσερα αξιοσημείωτα δεδομένα. Πρώτον, στην Κύπρο έχουν και στο παρελθόν ματαιωθεί ανάλογες ενέργειες. Δεύτερον, το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, με τη σύλληψη πυρήνα Πακιστανών στην υπηρεσία των Φρουρών της Επανάστασης».

Είναι φανερό ότι ο συντάκτης αναφέρεται στη σύλληψη των δύο νεαρών Πακιστανών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τον περασμένο Μάρτιο, με την κατηγορία ότι σκόπευαν να πλήξουν εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή. Τότε εγράφη ότι οι εν λόγω είχαν «καθοδηγητή Ιρανό».

Το τρίτο δεδομένο είναι πρόδηλο: «Τέτοια επεισόδια είναι μέρος του μυστικού πολέμου που διεξάγεται μεταξύ Ισραήλ και Ιράν». Και το τέταρτο είναι μία πληροφορία που ασφαλώς απηχεί την εκτίμηση της Μοσάντ: «Συχνά οι Ιρανοί χρησιμοποιούν κοινούς εγκληματίες ή απολιτίκ άτομα σε αυτές τις αποστολές, ώστε να μπορούν κατόπιν να αρνηθούν τη δική τους ανάμειξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...