515
Η 40χρονη φέρεται να παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ωστόσο ραγδαία επιδείνωση και την Τετάρτη εισήχθη εσπευσμένα με υψηλό πυρετό και δύσπνοια στο ΓΝ Λάρισας | ΥοuΤube

Σε κρίσιμη κατάσταση η 40χρονη μητέρα που νόσησε με στρεπτόκοκκο – υπέστη ανακοπή στη ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 09:52
Η 40χρονη φέρεται να παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ωστόσο ραγδαία επιδείνωση και την Τετάρτη εισήχθη εσπευσμένα με υψηλό πυρετό και δύσπνοια στο ΓΝ Λάρισας
|ΥοuΤube

Σε κρίσιμη κατάσταση η 40χρονη μητέρα που νόσησε με στρεπτόκοκκο – υπέστη ανακοπή στη ΜΕΘ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 09:52

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας η 40χρονη μητέρα τριών παιδιών (το ένα μόλις 12 μηνών) η οποία νόσησε με στρεπτόκοκκο.

Η 40χρονη φέρεται να παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη εβδομάδα, οπότε και απευθύνθηκε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος της χορήγησε αντιβίωση.

Η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε ωστόσο ραγδαία επιδείνωση και την Τετάρτη εισήχθη εσπευσμένα με υψηλό πυρετό και δύσπνοια στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταφορά της στη ΜΕΘ, όπου τα ξημερώματα υπέστη ανακοπή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η γυναίκα κόλλησε από τα παιδιά της, που είχαν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα. Κατά πληροφορίες τα παιδιά προσβλήθηκαν από αδενοϊό, ενώ είχαν αρνητικό τεστ για στρεπτόκοκκο.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για σπάνια επιπλοκή σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν φαίνεται να έχει υποκείμενα νοσήματα.

«Είναι μια διεισδυτική λοίμωξη στρεπτόκοκκου. Φαίνεται ότι με έναν τρόπο πέρασε βαθιά μέσα στον οργανισμό και προκάλεσε αυτό που λέμε σήψη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να παλεύει αυτή τη στιγμή για τη ζωή της. Είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι περιστατικό που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι περιστατικό που βλέπουμε κάθε χρόνο, απλώς είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός, το πολύ δύο χεριών σε όλη τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς για την ανησυχία που υπάρχει για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, ο καθηγητής εξήγησε:

«Η αίσθησή μου είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει μια αυξημένη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα, έχουν αρχίσει και ακούγονται αυτά τα περιστατικά που άλλες χρονιές δεν ακούγονταν. Είναι, βέβαια, πολύ σοβαρά περιστατικά, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στο πλαίσιο –εάν μπορούμε να πούμε– του φυσιολογικού, γιατί πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές. Ολοι μας περνάμε στρεπτόκοκκο και έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει περάσει τέτοια στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Απλώς δεν συμβαίνει συχνά να περάσει το μικρόβιο βαθιά μέσα στον οργανισμό και να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα».

Οπως είπε, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χρονιές και περισσότερο σε σχέση με τη διάρκεια της καραντίνας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Η συχνότητα του στρεπτόκοκκου ήταν πολύ χαμηλή, όπως και όλων των λοιμώξεων, οπότε έχουμε μια μικρή αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα, και σίγουρα μεγάλη αύξηση σε σχέση με την καραντίνα. Είναι κάτι το οποίο όμως το βλέπουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Αγγλία, η οποία επιτηρεί πολύ στενά το συγκεκριμένο νόσημα, έχει δώσει νούμερα, και με βάση αυτά που μέχρι στιγμής έχουμε, φαίνεται ότι είμαστε κοντά στα νούμερα της Αγγλίας. Οπότε, με απλά λόγια, ναι, έχουμε μια αύξηση, αλλά δεν είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε στον υπόλοιπο κόσμο», κατέληξε στην απάντησή του.

Επεσήμανε, τέλος, ότι  οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δείχνουν μια έξαρση στην αρχή της άνοιξης και το φθινόπωρο, αλλά δεν σχετίζονται τόσο έντονα με τον καιρό. «Δεν είναι ένα μικρόβιο που έρχεται και φεύγει, όπως η γρίπη. Αρα –τόνισε– είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και εάν και εφόσον κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα, δηλαδή πονόλαιμο, υψηλό πυρετό, αυτό που λέμε πυώδη αμυγδαλίτιδα, θα πρέπει να πάρει αντιβίωση, γιατί κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε στρεπτόκοκκο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...