Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε ο «άπληστος» Ρόμπερτ Μενέντεζ
Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε ο «άπληστος» Ρόμπερτ Μενέντεζ
Είναι ένα σοκ για την αμερικανική πολιτική σκηνή –και η εικονογράφηση της απόλυτης έκπτωσης: το καλοκαίρι του 2023 ο Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ένας ρυθμιστής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ένας από τους μεγάλους παίκτες στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. Τώρα, 16 μήνες μετά, είναι ένας καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση με τη ρετσινιά ότι ενεργούσε ως διεφθαρμένος ξένος πράκτορας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης (αργά τη νύχτα, ώρα Ελλάδος), ο δικαστής Σίντνεϊ Στάιν, πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, ανακοίνωσε την ποινή για τον Μενέντεζ, ο οποίος είχε ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι, κριθεί ένοχος: κάθειρξη 11 ετών για διαφθορά.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για 16 κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας και της απάτης. Ηταν επίσης η πρώτη φορά που αμερικανός γερουσιαστής κρίθηκε πως ενεργούσε ως ξένος πράκτορας, αφού αποδείχτηκε δωροδοκούνταν σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής στην παροχή βοήθειας στην Αίγυπτο και στο Κατάρ.
Ο 71χρονος Μενέντεζ, γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ από το 2006 και μεγαλοπαράγοντας του Δημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε ένας διαχρονικός και συστηματικός υποστηρικτής των ελληνικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον. Το καλοκαίρι του 2023 άλλωστε, λίγο προτού απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
♦ Διαβάστε: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η καταδίκη Μενέντεζ
Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Μενέντεζ και ο δικηγόρος του, ζήτησαν από τον δικαστή Στάιν να είναι επιεικής, με το επιχείρημα ότι ο καταδικασθείς έχει ήδη τιμωρηθεί αρκετά: έχει χάσει τα αξιώματά του και ο κόσμος τον χλευάζει αποκαλώντας τον «Μπομπ με τις χρυσές ράβδους».
«Εκτός από την οικογένειά μου, έχασα όλα όσα είχαν σημασία για εμένα» είπε ο Μενέντεζ στον δικαστή.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε το Politico, ο δικαστής δεν πείστηκε και τιμώρησε τον Μενέντεζ παραδειγματικά, ώστε, όπως είπε να αποφευχθούν άλλες τέτοιες περιπτώσεις διαφθοράς πολιτικών.
Ο Στάιν κατηγόρησε τον Μενέντεζ ότι υπήρξε άπληστος και διέπραξε ύβριν.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, δεν ξέρω πού, χάσατε τον δρόμο σας», είπε στον πρώην γερουσιαστή ο δικαστής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε ο «άπληστος» Ρόμπερτ Μενέντεζ
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.