582
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τα έκτακτα μέτρα για 30 ημέρες | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 22:38
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε τα έκτακτα μέτρα για 30 ημέρες
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 30 ημέρες η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 22:38

Η Ουκρανία κήρυξε και επίσημα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την πρόταση του προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται περιορισμός στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας, απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, απαγόρευση κυκλοφορίας όπου αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, ειδικό καθεστώς εισόδου και εξόδου, αλλά και «ειδικοί κανόνες» για τις πληροφορίες που διακινούνται στο Διαδίκτυο.

Βοήθεια από τη Ρωσία ζήτησαν οι αυτονομιστές

Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατιωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στις επιστολές των δύο ηγετών, κατά το Κίεβο, αναφέρεται ότι «λόγω της όξυνσης της κατάστασης και των απειλών από πλευράς Κιέβου, οι πολίτες των Δημοκρατιών είναι αναγκασμένοι σήμερα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ενώ «υπό τις συνθήκες παρατεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας οι Δημοκρατίες υφίστανται καταστροφές των βιομηχανικών και αστικών υποδομών, των σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και το πιο τρομακτικό είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

«Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς», αναφέρεται στο κείμενο των επιστολών.

«Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία του στη γραμμή του μετώπου, εξασφαλίζοντας μάλιστα ολόπλευρη υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στρατιωτική από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει στην στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», υποστηρίζεται από τους ηγέτες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς στις γραπτές εκκλήσεις τους προς τον Πούτιν, όπου επίσης εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των ιδίων και των λαών τους για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Ρωσία.

Η απόφαση έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εισβάλλει στην Ουκρανία, ενδεχομένως μάλιστα σε επιχείρηση πολύ μεγάλης κλίμακας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε την Τετάρτη ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 80% των περίπου 150.000 ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ουκρανοί αξιωματούχοι. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μετέφερε μάλιστα πληροφορίες ότι εκκενώνεται εργοστάσιο χημικών στην Κριμαία. Ολη η βραδινή βάρδια απομακρύνθηκε, έγραψε στο Twitter, κρατώντας την επιφύλαξη ότι αυτό μπορεί να είναι προβοκάτσια της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...