Σε καραντίνα τέθηκε για τουλάχιστον 48 ώρες το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στην Κύπρο, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού εντός του νοσοκομείου. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του νοσοκομείου.
Αμεσα, από το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έθεσε το ΓΝΛ σε καραντίνα και από νωρίς το πρωί της Τρίτης γίνεται απολύμανση στους χώρους του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει δημοσιογράφος του δικτύου «ΣΙΓΜΑ», όταν πολίτες επιχείρησαν να επισκεφθούν νοσηλευόμενους ή προσέρχονταν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, ενημερώνονταν πως δεν μπορούν να εισέλθουν στο νοσοκομείο.
Στις θέσεις του, πάντως, βρίσκεται όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλην αυτού της καρδιοχειρουργικής κλινικής.
Από τα ξημερώματα εξάλλου έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας τα 152 δείγματα συναδέλφων του γιατρού που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Πρόκειται για την πρώτη «παρτίδα» ιχνηλάτησης.
«Επειδή για 4-5 ημέρες δεν υπήρχε περιορισμός του 64χρονου, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ιχνηλάτηση. Είναι εκατοντάδες οι επαφές που είχε. Προχωρούμε κανονικά με τα μέτρα», δήλωσε ο κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας.
Οπως εξήγησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), Λεωνίδας Φυλακτού, τα αποτελέσματα θα βγαίνουν σταδιακά και θα ανακοινώνονται επίσημα από το υπουργείο Υγείας. Ανέφερε ότι και τα 152 αφορούν προσωπικό που εργάζεται με τον 64χρονο ιατρό. Εκτίμησε ότι τα πρώτα θα είναι έτοιμα εντός των επόμενων ωρών και ότι έως το τέλος της μέρας θα είναι έτοιμα και τα 152.
Τι λέει ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής
Κατά δήλωσή του στο Sigmalive, o διευθυντής Καρδιοχειρουργικής του ΓΝΛ επικοινώνησε τη Δευτέρα με λοιμωξιολόγο προκειμένου να ζητήσει να υποβληθεί σε σχετική εξέταση για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με ό,τι είπε, δεν είχε συμπτωματολογία πλην της χθεσινής ημέρας, που ένιωσε μυαλγίες. Εκτίμησή του ήταν πως ενδεχομένως να οφειλόταν στην παρατεταμένη κούραση, αφού, όπως είπε, με το που έφθασε στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου από ταξίδι στη Βρετανία είχε ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα.
Αφότου επιβιβάστηκε σε τρένο από το Σαουθάμπτον με προορισμό το Γκάτγουικ και ακολούθως τη Λάρνακα, ο γιατρός ενημερώθηκε για ασθενή του, του οποίου η κατάσταση της υγείας έχρηζε περαιτέρω παρακολούθησης.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, έσπευσε στο νοσοκομείο προκειμένου να δει από κοντά το περιστατικό και την επόμενη μέρα η ασθενής επαναχειρουργήθηκε.
Κατά δήλωσή του πάντα, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα, δεν ένιωσε οτιδήποτε, αφού στο ταξίδι του φρόντιζε να φοράει μάσκες και να πλένει συχνά τα χέρια του.
Την Πέμπτη ο διευθυντής πήγε κανονικά στη δουλειά του και χειρίστηκε ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ την επόμενη μέρα παρευρέθηκε σε σύσκεψη υπό τον εκτελεστικό διευθυντή για ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα για τον ιό.
Το Σάββατο, και παρότι δεν εργαζόταν, ο γιατρός ανέφερε ότι επισκέφθηκε τους ασθενείς του, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι είναι το πρώτο μέλημά του.
Το απόγευμα της Δευτέρας ενημερώθηκε ότι ήταν θετικό το δείγμα του.
Την αναστολή λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ο πρύτανης του ιδρύματος.
Άμεση η απόφαση του @UCYOfficial μετά την ανακοίνωση του @MinHealthCY για τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19 για αναστολή της λειτουργίας της @UCYMedical για 48 ώρες μέχρι την εξέταση μελών της Ιατρικής που ενδεχομένως να έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα από τα κρούσματα pic.twitter.com/YWm0E5suoV
— Τάσος Χριστοφίδης/ Tasos Christofides (@UCYRector5) March 10, 2020
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News