500
Φωτογραφία αρχείου από τη δομή της Ριτσώνας | Intimenews/Λιάκος Γιάννης

Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στη Ριτσώνα – 20 θετικοί στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 13:52
Φωτογραφία αρχείου από τη δομή της Ριτσώνας
|Intimenews/Λιάκος Γιάννης

Σε καραντίνα η δομή προσφύγων στη Ριτσώνα – 20 θετικοί στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2020, 13:52

Σε υγειονομικό περιορισμό τέθηκε από το πρωί της Πέμπτης, η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα για 14 ημέρες, όπου βρέθηκαν 20 άτομα θετικά στον κορονοϊό, από τα 63 που εξετάστηκαν.

Η καραντίνα επιβλήθηκε με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτή η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της χθεσινής ιχνηλάτησης των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος του SARS-Cov-2 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό. Επισημαίνεται, ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου.

Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.

Για το διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία στον χώρο γύρω από τη δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και η δήμαρχος Χαλκίδας, Ελενα Βάκα.

Στη δομή βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να εποπτεύει την εφαρμογή των μέτρων. Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης. Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

Σημειώνεται, ότι η ιχνηλάτηση του πληθυσμού, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.

Την Πέμπτη επισκέφθηκε τη δομή ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης.ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι διαμένοντες εκεί είναι «απόλυτα συνεργάσιμοι».

Ο κ. Λογοθέτης βρέθηκε στη δομή για να συντονίσει την εφαρμογή των μέτρων, που θα διαρκέσουν 14 ημέρες. «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα, απλώς προληπτικά πρέπει να κλείσουμε τη δομή για να μην υπάρχει υποψία περαιτέρω διασποράς».

Στους διαμένοντες στη δομή έχει σταλεί μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα για τα μέτρα περιορισμού, ενώ ανακοινώσεις γίνονται και από τα μεγάφωνα της δομής, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα κάνει καθημερινή απολύμανση οπουδήποτε του υποδείξει ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχει διασπορά.

Ολοι οι αιτούντες άσυλο που εξετάστηκαν, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, είναι καλά στην υγεία τους και δεν έχουν συμπτώματα. Επίσης, ο κ. Λογοθέτης υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό πως περίπου 10 άτομα από το προσωπικό της δομής που εξετάστηκαν, βρέθηκαν όλοι αρνητικοί. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα συνεχιστεί, προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση της διασποράς στη δομή.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, δεν αφορά σε επιπλέον μέτρα στη δομή «καθώς είναι πλήρης ο αποκλεισμός», αλλά στην περίθαλψη που θα πρέπει να υπάρξει σε περίπτωση που κάποιος από τους νοσούντες εμφανίσει συμπτώματα, προκειμένου «να μπορέσει να διακομιστεί εκεί που πρέπει και να λάβει την απαραίτητη θεραπεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...