412
Επίσκεψη-αστραπή για τον Νίκο Δένδια στη Μέση Ανατολή | ΙΝΤΙΜΕnews

Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη ο Δένδιας την Τρίτη

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 15:21
Επίσκεψη-αστραπή για τον Νίκο Δένδια στη Μέση Ανατολή
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη ο Δένδιας την Τρίτη

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 15:21

Παρών στη διαμεσολαβητική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος το πρωί της Τρίτης μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη για συνομιλίες με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι και τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Στάγεχ.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε συνέχεια σειράς επαφών που είχε τη Δευτέρα με τον αιγύπτιο ομόλόγο του και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα τη Δευτέρα (βλ. πιο κάτω)

Την ίδια ημέρα ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ενωσης, Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και επίσκεψη στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι.

Την Πέμπτη τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Κάιρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του – και συχνό συνομιλητή του την τελευταία περίοδο- Σαμέχ Σούκρι, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και το πρωί της Δευτέρας.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είχε ο Νίκος Δένδιας και με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ενώ νωρίτερα υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες και κατόπιν σχετικής συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Δευτέρας, η αποστολή Δένδια έχει ως πρώτο στόχο -όπως προαναφέρθηκε- μία πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τον τερματισμό των εχθροπραξιών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους την τελευταία εβδομάδα.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 18 Μαΐου, στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

Επίσης, αύριο, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο ΥΕ/ΑΕ Josep Borrell με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Tην ίδια ημέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μάϊου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα σήμερα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων επισκέψεων του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...