Ο φωτορεπόρτερ Νταρ Γιασίν από το Κασμίρ είναι ο νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ «Γιάννης Μπεχράκης» το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά, στη μνήμη του σπουδαίου φωτορεπόρτερ, από το Athens Photo World με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο Νταρ Γιασίν, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press, έχει βάση του το Σρίναγκαρ του Κασμίρ και συμμετείχε στον διαγωνισμό με την ενότητα «Κασμίρ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος» μέσα από μια σειρά 24 φωτογραφιών που τράβηξε την περίοδο μεταξύ 2016 και 2019.
«Από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία, το 1947, η υπό αμφισβήτηση περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια βρίσκεται στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ των δύο εθνών. Οι γειτονικές χώρες, με πυρηνικές εγκαταστάσεις στα εδάφη τους, έχουν πολεμήσει αρκετούς πολέμους για την περιοχή, την οποία αμφότερες διεκδικούν εξ ολοκλήρου», εξήγησε ο ίδιος.
«Το 1989 ξέσπασε στο Κασμίρ μια αιματηρή εξέγερση με δεκάδες στρατιωτικών να εξαπολύουν μια βίαιη καμπάνια εναντίον της ινδικής κυριαρχίας» συνεχίζει ο ίδιος. «Αυτονομιστές αντίθετοι με την Ινδία, από καιρό απαιτούν να δοθεί ανεξαρτησία στην περιοχή των Ιμαλαΐων ή να συγχωνευθεί με το γειτονικό Πακιστάν. Ινδία και Πακιστάν διοικούν από ένα τμήμα του Κασμίρ. Πρόσφατα, το τμήμα που βρίσκεται υπό ινδικό έλεγχο, έχει βιώσει νέες επιθέσεις επαναστατών και επαναλαμβανόμενες δημόσιες διαμαρτυρίες εναντίον της ινδικής διοίκησης, οι οποίες -τον περασμένο χρόνο- άφησαν περισσότερους από 400 νεκρούς, τους περισσότερους εδώ και 10 χρόνια.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους επαναστάτες, μια κατηγορία που το Πακιστάν αρνείται. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Κασμίρ υποστηρίζουν τον αγώνα των επαναστατών, ενώ επίσης συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες εναντίον της ινδικής κυριαρχίας. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση και τα συνεπακόλουθα σκληρότερα στρατιωτικά μέτρα από την πλευρά της Ινδίας», συμπλήρωσε ο Νταρ Γιασίν.
Το βραβείο συνοδεύεται από 15.000 ευρώ.
Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Ελισάβετ Σαρίδου- Μπεχράκη, χήρα του μεγάλου φωτορεπόρτερ και μέλη την Μέριαν Γκόλον, υποδιευθύντρια σύνταξης και διευθύντρια φωτογραφίας στην Washington Post και τον Σαντιάγκο Λιόν, διευθυντή περιεχομένου της Adobe, έλαβε τους φακέλους των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό ανώνυμα, χωρίς καμία ένδειξη για την ταυτότητα των δημιουργών.
Η κυρία Σαρίδου-Μπεχράκη έγραψε μετά την επιλογή: «Το βραβείο Yannis Behrakis τιμάει τη νίκη της ανθρωπιάς. Κοιτώντας τη δουλειά του Dar Yasin, θυμήθηκα αυτό που πάντα ήθελε ο Γιάννης: να μεταφέρει το θέμα σε εσάς, τους αναγνώστες, ώστε να αποφασίσετε εσείς αν αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε -για εσένα , εμένα, για τα παιδιά μας. Οπως έλεγε ο Γιάννης: είναι ηθικό μας καθήκον να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αυτό πίστευε και αυτό υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος».
Το βραβείο θα απονεμηθεί από την Ελισάβετ Σαρίδου – Μπεχράκη σε ειδική εκδήλωση στο Athens Photo World 2020 ενώ, κατά την διοργάνωση του φεστιβάλ, η βραβευθείσα δουλειά του Dar Yasin θα εκτεθεί σε προσωπική του έκθεση (η τοποθεσία θα ανακοινωθεί αργότερα μαζί με το πρόγραμμα του φεστιβάλ).
Το βραβείο θα είναι ετήσιο με συμμετοχές που θα ξεκινούν από τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους μέχρι και την 30η Απριλίου του επόμενου. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τρία μέλη, με πρόεδρο πάντα την Ελισάβετ Σαρίδου- Μπεχράκη και με τα άλλα δύο μέλη εναλλασσόμενα κάθε χρόνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News