944
Στις 26 Ιουλίου 2024, περισσότερα από 100 σκάφη θα μεταφέρουν μέσω του Σηκουάνα 200 αντιπροσωπείες από όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων | Shutterstock

Σε έναν χρόνο οι Παριζιάνοι θα κολυμπούν ξανά στον Σηκουάνα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 17:25
Στις 26 Ιουλίου 2024, περισσότερα από 100 σκάφη θα μεταφέρουν μέσω του Σηκουάνα 200 αντιπροσωπείες από όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων
|Shutterstock

Σε έναν χρόνο οι Παριζιάνοι θα κολυμπούν ξανά στον Σηκουάνα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2023, 17:25

«Αλλά ο Σηκουάνας δεν νοιάζεται
Δεν έχει καμία ανησυχία
Περνάει υπέροχα  
Μέρα και νύχτα  
Και κινείται προς τη Χάβρη  
Κινείται προς τη θάλασσα  
Περνώντας ωσάν όνειρο  
Εν μέσω των μυστηρίων  
των δυστυχιών του Παρισιού»

Τους παραπάνω στίχους του διάσημου γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ (σε ελεύθερη μετάφραση από τα ιταλικά στην προκειμένη περίπτωση) παραθέτει σε κείμενο του ο Μάσιμο Νάβα της Corriere della Sera. Γιατί όμως; Επειδή την ώρα που η Γαλλία και κυρίως η πρωτεύουσά της μαστίζονται από ταραχές, διαμαρτυρίες, λαϊκή οργή, πολιτική παράλυση και αφόρητη ζέστη «ο μεγάλος ποταμός των ποιητών και των εραστών ρέει, παρασύρει κάποια από τα προβλήματα και συνοδεύει την αιώνια γοητεία του Παρισιού, την “κινητή γιορτή” για την οποία μιλούσε ο Χέμινγουεϊ, που βρίσκεται σε συνεχή ανανέωση αλλά παραμένει πάντα η ίδια» γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος, ο οποίος τη γαλλική πρωτεύουσα τη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς έζησε και εργάστηκε εκεί (ως ξένος ανταποκριτής) επί σειρά ετών.

Πλέον, όμως, υπέροχα δεν θα περνάει μόνο ο Σηκουάνας, αλλά οι Παριζιάνοι, χάρη στον Σηκουάνα. «Σε τρία χρόνια θα κολυμπήσω στον Σηκουάνα μπροστά σε μάρτυρες, για να δείξω ότι έχει καταστεί ένα καθαρό ποτάμι» είχε υποσχεθεί ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος, πέρα από πρόεδρος της Γαλλίας, υπήρξε επίσης ένας αείμνηστος δήμαρχος του Παρισιού. Περίπου 25 χρόνια μετά, η υπόσχεσή του σχεδόν πραγματοποιείται, μας πληροφορεί ο Μάσιμο Νάβα.

Παριζιάνοι κάνουν ηλιοθεραπεία πλάι στον Σηκουάνα, με θερμοκρασία 31 βαθμούς Κελσίου, τον Ιούλιο του 202ο (EPA/Mohammed Badra)

Στις αρχές του μήνα η νυν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό παρουσίασε τους τρεις πρώτους σταθμούς για λουομένους, που θα αρχίσουν να λειτουργούν για τους Παριζιάνους και τους επισκέπτες της Πόλης του Φωτός κατά μήκος του Σηκουάνα το καλοκαίρι του 2025. Θα βρίσκονται ένας στο 4ο διαμέρισμα με θέα το Ιλ Σεν-Λουί στη δεξιά όχθη, ένας μεταξύ του λιμανιού Γκρενέλ (15ο διαμέρισμα) και των οχθών του Ιλ ο Σινί, και ο τρίτος στο Μπερσί, μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο δήμος του Παρισιού σκοπεύει να δημιουργήσει συνολικά 23 τέτοιες περιοχές κολύμβησης, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο των πρόσφατα δημιουργηθέντων «πισινών» στην Μπασάν ντε λα Βιλέτ (τεχνητή λίμνη) στο βορειοανατολικό Παρίσι. Ομως, σύμφωνα με τη γαλλική αθλητική εφημερίδα L’Equipe και άλλες πηγές, ο στόχος να καταστεί εκ νέου κατάλληλος για κολύμπι ο Σηκουάνας θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Πάντως, η Αν Ινταλγκό, παρά τις αποτυχίες που υπέστη στην εθνική πολιτική σκηνή και τις έντονες αντιπαραθέσεις που εξακολουθεί να προκαλεί στην πρωτεύουσα, παραμένει αφοσιωμένη στην οικολογική, πράσινη επανάσταση της οποίας ηγείται στο Παρίσι, και είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει.

Αφού γέμισε τη γαλλική πρωτεύουσα με ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους και αφού επανακαθόρισε το «quais» κατά μήκος του Σηκουάνα ως χώρο αποκλειστικά για ποδηλασία και περπάτημα, επιδιώκει τώρα να προσφέρει στους Παριζιάνους τη δυνατότητα να κολυμπούν στο διάσημο ποτάμι τους, όπως έκαναν κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Αλλά πριν συμβεί αυτό, ο Σηκουάνας θα γνωρίσει μια νέα λαμπρή στιγμή, σε έναν χρόνο από σήμερα, με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα πραγματοποιηθεί κυρίως στα ύδατά του. Στον Σηκουάνα, κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ, θα διεξαχθούν επίσης ορισμένοι αγώνες κολύμβησης – κατά τη 2η Ολυμπιάδα, το 1900, η οποία είχε διοργανωθεί ταυτόχρονα με την Παγκόσμια Εκθεση του Παρισιού, όλοι οι κολυμβητικοί αγώνες είχαν γίνει στον Σηκουάνα, ενώ το κολύμπι στα ύδατά του ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Παριζιάνων, έως ότου απαγορεύτηκε πριν από έναν αιώνα.

Στις 26 Ιουλίου 2024, περισσότερα από 100 σκάφη θα μεταφέρουν 200 αντιπροσωπείες από όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πρώτη δοκιμή, τις τελευταίες εβδομάδες κινητοποιήθηκαν περίπου 50 σκάφη, ορισμένα εκ των οποίων θα μεταφέρουν τους αθλητές, αλλά και σκάφη υποστήριξης και ασφάλειας.

Τα πλοία έκαναν το ταξίδι των 6 χλμ. δύο φορές, εκμεταλλευόμενα μια διακοπή στην κανονική κυκλοφορία των υδάτων του Σηκουάνα από τις τέσσερις τα ξημερώματα έως το μεσημέρι. Το βράδυ της παραδοσιακής Παρέλασης των Εθνών τα σκάφη θα μεταφέρουν 10.000 αθλητές, ενώ αυτή η ποτάμια εκδοχή της θα είναι η πρώτη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τουρίστας ξεκουράζεται στην πλαζ «Τελ-Αβίβ», στην ακτή του Σηκουάνα δίπλα από τονParis City Hall, στις 13 Aυγούστου 2015 (EPA/ETIENNE LAURENT_

«Η ποιότητα του νερού είναι ήδη εξαιρετική» δήλωσε στη Le Monde ο Πιερ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τον αθλητισμό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Σηκουάνα. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται σε τρεις τοποθεσίες κατά μήκος της διαδρομής κολύμβησης μεταξύ της Γέφυρας του Αλεξάνδρου Γ’ και της Γέφυρας της Ιένας. Από την 1η Ιουνίου, σχεδόν επτά στις δέκα φορές η ποιότητα των υδάτων ήταν «καλή» ή «εξαιρετική».

Ζήτημα εξακολουθούν να αποτελούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις –στο Παρίσι σημειώνονται πολλές–, έπειτα από τις οποίες απαιτούνται τουλάχιστον δύο ημέρες για να καθαρίσουν τα νερά του ποταμού που διασχίζει το Παρίσι. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην ανανέωση των δικτύων αποχέτευσης και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων. Το 2016 άρχισαν επίσης οι εργασίες για τον καθαρισμό του Μάρνη, ενός μεγάλου παραπόταμου του Σηκουάνα.

Τα λύματα που απορρίπτονται από τα περίπου 260 σκάφη –τουριστικά και πλωτές κατοικίες– που είναι αγκυροβολημένα στο Παρίσι θα εξαλειφθούν χάρη στα ειδικά δίκτυα συλλογής λυμάτων που έχουν δημιουργηθεί. Πιο περίπλοκο είναι να συνδεθούν σε παρόμοια δίκτυα οι ιδιωτικές κατοικίες, πολλές από τις οποίες ανάγονται στην εποχή του βαρόνου Οσμάν (1809-1891), ο οποίος εξόπλισε τη γαλλική πρωτεύουσα με υπονόμους. Υπολογίζεται ότι η βακτηριολογική ρύπανση του Σηκουάνα οφείλεται σε ποσοστό 80% σε αυτά τα οικιακά λύματα.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς (είναι η περιφέρεια Παρισιού), μόνο το ένα τέταρτο των ιδιοκτητών έχουν κάνει αυτό που πρέπει, παρότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει την επιδότηση από 3.500 σε 4.200 ευρώ (το μέσο κόστος των απαραίτητων εργασιών υπολογίζεται σε περίπου 8.000 ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...