710
| X / YouTube / CreativeProtagon

Σε ένα κομμάτι χαρτί η στρατηγική της Χαμάς για τους ομήρους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2024, 09:54
|X / YouTube / CreativeProtagon

Σε ένα κομμάτι χαρτί η στρατηγική της Χαμάς για τους ομήρους

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2024, 09:54

Σε ένα μικρό χειρόγραφο που βρέθηκε σε μια από τις σήραγγες της Γάζας συνοψίζεται η στρατηγική ψυχολογικής τρομοκρατίας της Χαμάς όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους. Πρόκειται για μια λίστα σημείων την οποία παρουσίασε το Channel 12, ένα από τα πιο έγκριτα τηλεοπτικά κανάλια του Ισραήλ. Οσον αφορά τον συντάκτη αυτού του ελάχιστου –μόλις μερικές αράδες– αλλά άκρως περιεκτικού κειμένου, θα μπορούσε να ήταν ακόμη και ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης-φάντασμα της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία έχει μεν αποδεκατιστεί, αλλά μπορεί ακόμα να επηρεάσει τις όποιες εξελίξεις.

Σε αυτό το μικρό κομμάτι χαρτί γίνεται κατανοητός ο λόγος για τον οποίο έξι όμηροι (εκ των δεκάδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 από φεστιβάλ μουσικής που διεξαγόταν πέριξ των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας) εκτελέστηκαν βάναυσα με μια σφαίρα στο κεφάλι, λίγο πριν τον εντοπισμό των σορών τους από τον ισραηλινό στρατό.

Οσον αφορά τα βασικά σημεία της στρατηγικής της Χαμάς για τους ομήρους, όπως τα παρουσιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, είναι τα εξής: α) «Αυξήστε τη διάδοση φωτογραφιών και βίντεο των απαχθέντων, ώστε να αυξήσετε την ψυχολογική πίεση που δημιουργούν». β) «Κάντε οτιδήποτε για να αυξήσετε την ψυχολογική πίεση στον Γκάλαντ», τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ. γ) «Εμμείνετε στο αφήγημα ότι την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει τη φέρει ο Νετανιάχου».

Οπως επεξηγείται στο ιταλικό δημοσίευμα, αποδέκτες της εν λόγω λίστας είναι, θεωρητικά, όλοι οι μαχητές της Χαμάς, πρακτικά όμως απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τους ομήρους και την επικοινωνία της οργάνωσης με τον έξω κόσμο. Υπάρχει ένα τελευταίο σημείο που εξηγεί την πρόσφατη ψυχρή εκτέλεση των έξι ομήρων καλύτερα από τα άλλα τρία. «Υπονομεύετε το ισραηλινό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο, όσο περισσότερο εντείνεται η στρατιωτική εκστρατεία στο πεδίο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν ζωντανοί στα σπίτια τους οι όμηροι».

Από αυτή την άποψη το σκεπτικό είναι το εξής: εάν ο στρατός στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάσει τους απαχθέντες, είναι προτιμότερο να εκτελεστούν παρά να απελευθερωθούν, ούτως ώστε να αναδειχθεί περαιτέρω η απολύτως αδιάλλακτη και, ως εκ τούτου, ατελέσφορη πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου και της σκληροπυρηνικής ακροδεξιάς φράξιας της.

Η Repubblica απευθύνθηκε επισήμως στις αποκαλούμενες –κατ’ ευφημισμόν– Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σχετικά με την αυθεντικότητα του χειρόγραφου, το οποίο θα μπορούσε να συντάχθηκε από τον Γιαχία Σινουάρ. Κατά τη συνήθη τακτική τους, όμως, οι Ισραηλινοί έδωσαν μια ασαφή απάντηση, η οποία δεν αποτελεί ούτε επιβεβαίωση αλλά ούτε και άρνηση: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα, γιατί αυτό το κομμάτι χαρτί δεν είναι έγγραφο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων».

Είναι γνωστό πως ο Γιαχία Σινουάρ, ο εγκέφαλος των αποτρόπαιων σφαγών της 7ης Οκτωβρίου και νέος επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πέρα από ηλεκτρονικές συσκευές «απρόσβλητες» από υποκλοπές, χρησιμοποιεί επίσης αγγελιοφόρους, στους οποίους εμπιστεύεται τη μετάδοση των όποιων μηνυμάτων και διαταγών του.

Παρόμοια έγγραφα έχουν βρεθεί πολλές φορές στις σήραγγες στα έγκατα της Λωρίδας της Γάζας, ένα μάλιστα πριν από λίγες μόλις μέρες. Επρόκειτο για ένα εγχειρίδιο μάχης που συντάχθηκε το 2019, με πληροφορίες και υποδείξεις για τις εχθροπραξίες εντός των σηράγγων και τις κινήσεις των μαχητών της Χαμάς στο σκοτάδι. Αναφέρεται επίσης η απόφαση του Γιαχία Σινουάρ (ελήφθη έναν χρόνο πριν τις επιθέσεις του περασμένου Οκτωβρίου) περί επένδυσης 225.000 δολαρίων σε θωρακισμένες πόρτες, με στόχο την καλύτερη προστασία του υπόγειου δικτύου σηράγγων της οργάνωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Εν ολίγοις, το μικρό χειρόγραφο που παρουσιάστηκε στην ισραηλινή τηλεόραση, όπως και το βίντεο αλά ISIS που διαδόθηκε σε διάφορα κανάλια του Telegram, με τους έξι ομήρους να παραθέτουν τα προσωπικά τους στοιχεία λίγο πριν εκτελεστούν εν ψυχρώ, καταδεικνύουν πως για ακόμα μια φορά η αιχμή του δόρατος της Χαμάς είναι η ψυχολογική τρομοκρατία. Στα ίδια κανάλια –και, σίγουρα, όχι τυχαία– κυκλοφορεί και το εξής μήνυμα: «Ο Νετανιάχου δημιουργεί δεκάδες Ρον Αράντ».

Ο Ρον Αράντ ήταν ένας ισραηλινός πιλότος που πιάστηκε αιχμάλωτος από λιβανέζικη σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής το 1986. Επειτα από μια διετία, οι όποιες επαφές για την απελευθέρωσή του διακόπηκαν. Κατά την επόμενη εικοσαετία δεν ακούστηκε τίποτα για την τύχη του, έως ότου, το 2008, η Χεζμπολάχ ενημέρωσε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι ήταν νεκρός. Η δημιουργία δεκάδων Ρον Αράντ σήμερα είναι σαν να λέμε ότι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως επισημαίνεται στο χειρόγραφο της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...