614
Τεράστια σύννεφα καπνού στην περιοχή του Βαρνάβα | ΖΗΣΗΣ ΛΑΓΙΟΚΑΠΑΣ/Intime

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 17:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/08/2024, 19:00
Τεράστια σύννεφα καπνού στην περιοχή του Βαρνάβα
|ΖΗΣΗΣ ΛΑΓΙΟΚΑΠΑΣ/Intime

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2024, 17:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/08/2024, 19:00

Σε εξέλιξη βρισκόταν, το απόγευμα της Κυριακής, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3:02 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής.

Σύμφωνα με το ertnews, ζημιές σημειώθηκαν τουλάχιστον σε δύο σπίτια.

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Βαρνάβα να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα υπήρξε ένα ακόμα μήνυμα το οποίο ανέφερε, «αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, απομακρυνθείτε προς Γραμματικό».

Πολύ κοντά σε σπίτι οι φλόγες – ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime

Ακολούθησε νέο μήνυμα για όσους βρίσκονταν στις περιοχές Βόθωνας, Καλέντζι, και Πουρίθι να φύγουν προς Μαραθώνα.

Στις 18:32 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών της Σταμάτας, της Ροδόπολης, του Αγίου Στεφάνου και του Διονύσου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν, εάν χρειαστεί, τις οδηγίες των Αρχών.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

«Σε ύψος 25 μέτρων οι φλόγες»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, τόνισε ότι όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112. Το ένα για την ενημέρωση και ακόμη τρία μηνύματα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Βαρνάβα, Μοναστήρι Παναγιάς, Βόθωνας – Καλέντζι και Πουρίθι.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στον Βαρνάβα – Nick Paleologos / SOOC

«Αυτή τη στιγμή (πριν τις 6 το απόγευμα), η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα με τις δυνάμεις που ενισχύονται συνεχώς, να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα» σημείωσε.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρείχαν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

«Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής. Για τη δική τους ασφάλεια και με δεδομένο ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται ταχύτατα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει από τους πυκνούς καπνούς.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απο την Αστυνομία οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

– Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

– Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας

– Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματικό

– Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως

– Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου

– Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Πυκνά σύννεφα καπνού σκέπασαν την παραλία του Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο – ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/Intime
Σαράντα πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 40 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν επτά πυρκαγιές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, αργά το απόγευμα της Κυριακής, ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους, αναφορικά με τις πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη.

Ο πύραρχος αναφέρθηκε επίσης στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2:32 το μεσημέρι της Κυριακής στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι είχε περιοριστεί, ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχιζαν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...