2991
Ερντογάν και Μητσοτάκης στις κοινές τους δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου | Nick Paleologos/SOOC

«Αγαπητέ Ταγίπ»: Επιστροφή σε ήρεμα νερά – Για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ το επόμενο βήμα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 12:33
Ερντογάν και Μητσοτάκης στις κοινές τους δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου
|Nick Paleologos/SOOC

«Αγαπητέ Ταγίπ»: Επιστροφή σε ήρεμα νερά – Για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ το επόμενο βήμα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 12:33

Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά και αν οι διαφορές δεν γεφυρώνονται, να μην παράγουν εντάσεις, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά το πέρας της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί και περιλαμβάνει τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα εμπιστοσύνης.

Πετύχαμε οι σχέσεις μας να επιστρέψουν σε ήρεμα νερά και πλέον, εκτίμησε, επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η γεωγραφία και η Ιστορία μάς έφεραν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και βρεθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και αφού έκανε λόγο για «ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως είναι τα σύνορά μας», γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη άνοιξη θα ανταποδώσει την επίσκεψη μεταβαίνοντας με τη σειρά του στην Αγκυρα.

Παρά το θερμό κλίμα της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει τη διαφωνία των δύο πλευρών στο Κυπριακό. «Διαφωνούμε στο Κυπριακό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως «για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος».

Κάνοντας, τέλος, αναφορά στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας (δείτε πιο κάτω), εκτίμησε, όπως προαναφέρθηκε, ότι επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που, όπως θέλησε να επισημάνει, συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αρθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τον Οκτώβριο του 1930 υπεγράφη στην Αγκυρα το Σύμφωνο Φιλίας Ουδετερότητας Διαλλαγής και Διαιτησίας μεταξύ των δύο χωρών, υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια ιστορική αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τότε, συνέχισε, «ο Ισμέτ Ινονού είχε δηλώσει πως καμία διαφορά δεν μπορεί πια να χωρίσει τα δύο έθνη μέσα από την προσέγγιση να διαδραματίσουν έναν σπουδαίο ρόλο. Ενώ από την πλευρά του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, είχε αναφέρει “ερχόμεθα να τείνομεν ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσομεν ότι ο μακραίων ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς”.

»Δυστυχώς, γεγονότα και ιστορικά πάθη εμπόδισαν τη θέληση των δύο ηγετών από το να γίνει αυτό πραγματικότητα» παρατήρησε ο  Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παρακαταθήκη τους παραμένει ενεργή και περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, λόγω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Σήμερα, κατέληξε στη σχετική αναφορά του, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, συνάπτεται Διακήρυξη Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας «Αμπντί Ιπεκσί» ως μέσο καλόπιστου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου –  διακήρυξη που υπογράψαμε «σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας και επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Η Διακήρυξη των Αθηνών

Η τρισέλιδη Διακήρυξη που υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό και τον τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο του 5ο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας -χωρίς να δεσμεύει νομικά τις δύο χώρες- αναφέρεται σε:

-ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και

-αποτροπή εχθρικών ενεργειών.

Μάλιστα, το κείμενο προτρέπει σε αποχή από ενέργειες που υπομονεύουν το καλό κλίμα. Επίσης, θα γίνεται αναφορά στις αξίες και τις αρχές του ΟΗΕ για καλές σχέσεις καθώς και σε ανταλλαγή επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης: 

Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,

PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,

PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,

PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,

PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,

PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,

PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,

PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,

PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,

PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,

PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,

Συμφώνησαν στα κάτωθι:

OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:

(α) Πολιτικός Διάλογος:

– σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος

– Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες

(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο  την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.

(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,

OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.

Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Τουρκική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.

Οσον αφορά τις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο σε μία πενταετία να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ».

Αντίστοιχα, στο Μεταναστευτικό, έγινε λόγος για σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της φύλαξης των συνόρων, αλλά και της πολύ καλύτερης συνεργασίας Αστυνομίας, Λιμενικού και Ακτοφυλακής των δύο χωρών, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός -συνεργασία που όπως είπε, μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφερόμενος τέλος στη σταθερή υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης  επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο για επτά ημέρες 10 νησιά μας, που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεση πορθμειακή σύνδεση με την Τουρκία.

Κλείνοντας και αφού γνωστοποίησε τη συμφωνία των δύο πλευρών να συνεχιστούν και οι μεταξύ τους επαφές, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αγκυρα την ερχόμενη άνοιξη:

«Προτίθεμαι κ. Πρόεδρε να επισκεφθώ μέσα στην άνοιξη και την Αγκυρα, πριν σας συναντήσω τον επόμενο Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Και κλείνω με τη σκέψη ότι η Γεωγραφία και η Ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά».

«Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλο, και γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές, -είμαι σίγουρος και στην Ελλάδα και στην Τουρκία -που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα, πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενιών οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει κι ένας ούριος άνεμος, ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον. Και πάλι, καλώς ορίσατε στην Αθήνα», κατέληξε στις  δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερντογάν: «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας»

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να επαναλάβει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί. Αρκεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μη γίνουμε από αυτούς που περνούν την θάλασσα, αλλά πνίγονται στο ποτάμι».

«Είμαστε -είπε- δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα το ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και των διαφορών» και εμείς -τόνισε- θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

Η αντιπαράθεση για τη μειονότητα

Ο τούρκος πρόεδρος θέλησε επίσης να μιλήσει -κατά την πάγια τακτική της Αγκυρας- για «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, για να λάβει όμως απάντηση από τον Πρωθυπουργό στο υστερόγραφο των κοινών τους δηλώσεων.

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις», ήταν η εκτίμηση του κ. Ερντογάν και επαναλαμβάνοντας τον όρο «τουρκική» για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, πρόσθεσε:

«Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Οσον αφορά τέλος το Κυπριακό, αρκέστηκε να πει πως η η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης, με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Η αναφορά του τούρκου προέδρου σε τουρκική μειονότητα δεν έμεινε αναπάντητη από τον Πρωθυπουργό, που ευγενικά υπενθύμισε ότι ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής, καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης:

«Αφού εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για την υπογραφή αυτού του σημαντικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο μόνο για τα ζητήματα των μειονοτήτων. Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.

»Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν», ανέφερε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Ερντογάν:

Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική ώθηση που υπάρχει. Το ότι μετά από 7 χρόνια κάνουμε την 5η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη αυτής τη πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο διάλλειμα για άλλη συνάντηση και αυτό θα είναι καλό και για τις 2 χώρες.

Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δις. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων. Ειλικρινή μας ευχή είναι να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας με κοινές προσπάθειες, στο πλαίσιο του εποικοδομητικού διαλόγου καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου.

Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισε πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις.

Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και τις τρέχουσες περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα που εκτυλίσσεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κυρίως στη Γάζα.

Από την αρχή η Τουρκία δήλωσε ότι δεν εγκρίνει σε καμία περίπτωση να στοχοποιούνται άμαχοι. Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή. Αυτά τα συμβάντα μετατράπηκαν σε μαζική τιμωρία του λαού της Γάζας και σε 17.000 αθώων Παλαιστινίων αμάχων, επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, και αυτό πληγώνει τις συνειδήσεις. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό και η διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των ανθρωπιστικών βοηθειών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους μας. Με τις τελευταίες εξελίξεις είδαμε άλλη μια φορά ότι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου με εδαφική ακεραιότητα Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 67 είναι πλέον αναπόφευκτη. Ανακοινώσαμε ότι ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το καθήκον, την ευθύνη ως εγγυήτρια ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης ειρήνης. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για τη συνέχιση της βοήθειας.

Αξιότιμοι δημοσιογράφοι, είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και μάλιστα το ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και των διαφορών. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Επιθυμούμε να γίνουμε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα. Το λέω ανοιχτά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο το οποίο να μην μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη, να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα. Και να μη γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα αλλά πνίγονται στο ποτάμι. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι που έχει την ίδια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης. Ολοκληρώνοντας τα λόγια μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία του και εύχομαι οι συνομιλίες μας να βγουν σε καλό για τις χώρες και για τους δύο λαούς, τους λαούς μας. Και σας περιμένω για να σας φιλοξενήσω στην επόμενη συνάντηση και θα είμαι αρκετά ικανοποιημένος να το κάνω αυτό.

Ο τούρκος πρόεδρος, μετά της συνοδείας του, μετέβη πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί τον περίμενε για να τον υποδεχθεί, ο Πρωθυπουργός.

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια του Μαξίμου, οι δύο ηγέτες είχαν σύντομο διάλογο και μετά την καθιερωμένη πόζα για τις κάμερες στην είσοδο του Μεγάρου προχώρησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, η οποία ξεπέρασε σε διάρκεια τα 45 λεπτά.

Μία πρώτη γεύση για το θερμότατο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση, έδωσε ο τούρκος πρόεδρος στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι προτιμά να βλέπει το ποτήρι των διμερών σχέσεων μισογεμάτο.

Την ώρα του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μαξίμου, λίγα μέτρα πιο κάτω, στη Βασ. Σοφίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδεχόταν τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ στη Λέσχη Αξιωματικών (και όχι στο Πεντάγωνο).

Μετά το πέρας της συνάντησης στο Μαξίμου, ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο,. αλλά παρά τον μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και ανταποκριτών από αμφότερες τις χώρες, -προφανώς κατόπιν συμφωνία των δύο πλευρών- δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...