Οι δηλώσεις από την Αγκυρα ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής») έχει ήδη τρυπήσει τον βυθό και διεξάγει έρευνες σε περιοχή μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν κινητοποιήσει τη Λευκωσία.
Η πληροφορία είχε έλθει δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που δήλωσε την Παρασκευή στο Anadolu ότι το γεωτρύπανο ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Πρόσθεσε ότι και το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας κινείται προς την ίδια περιοχή.
Κάποιες ενδείξεις από σεισμολογικά στοιχεία αλλά και η κινητικότητα από βοηθητικά πλοία υποδεικνύουν κάποια δραστηριότητα, αλλά για την ώρα δεν είναι σαφές αν πράγματι οι αναφορές της τουρκικής πλευράς είναι αληθινές ή κάποια μπλόφα.
Η απάντηση της Λευκωσίας
Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος έχει κινηθεί σε δύο μέτωπα για την αντιμετώπιση των απειλών από την πλευρά της Αγκυρας.
Αφενός, σε νομικό καθώς έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό που εργάζεται στο «Φατίχ», τα οποία θα εκτελεστούν μόλις φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Επιπλέον, στο διπλωματικό επίπεδο, η Λευκωσία έχει εξασφαλίσει δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπως και από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία. Ενας άλλος υπολογίσιμος παράγοντας, η Ρωσία, έχει περιοριστεί σε δηλώσεις αποφυγής της έντασης – εξάλλου και πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία διατηρεί ενώ έχει και συμφέροντα στη Κύπρο.
Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή. Υπενθύμισε ακόμη προηγούμενη τοποθέτηση στην οποία είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου.
Την Παρασκευή επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ανάμεσά τους και η Γαλλία και η Ελλάδα, με κοινή διακήρυξή τους εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους στην Κύπρο, για την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της.
Παράλληλα, υπενθύμισαν στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο και κάλεσε την ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Αγκυρας, αν συνεχιστούν οι παράνομες δραστηριότητές της.
Τη Δευτέρα ο κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ζητώντας να εξετάσουν τη λήψη μέτρων κατά της Αγκυρας. Η επιθυμία της Λευκωσίας είναι να επιβληθούν κυρώσεις στην Αγκυρα παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ρωσία για το Ουκρανικό, υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις από χώρες μέλη.
Ερντογάν κατά Μακρόν
Την έκδηλη νευρικότητα της Αγκυρας για το άτυπο μέτωπο ενάντια στις ενέργειες της δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν που τα έβαλε με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Εκείνοι που έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να μιλήσουν. Από πότε έχει η Γαλλία το δικαίωμα να μιλήσει για την ανατολική Μεσόγειο; Εχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο;», είπε ενώ χαρακτήρισε τον γάλλο πρόεδρο «ατζαμή» που δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντά του και θα χρειαστεί καιρό για να τα καταφέρει αυτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News