Πολιτικές διαστάσεις πήρε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη διάταξη τού προς ψήφιση νέου Ποινικού Κώδικα σχετικά με το αδίκημα του βιασμού. Και αυτό διότι όχι μόνο εμφανιζόταν σαν να υπάρχουν διαβαθμίσεις του βιασμού και της αντιμετώπισής του από τον νόμο –για «light» βιασμό έκανε χαρακτηριστικά λόγο η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση– αλλά επειδή για μία ακόμη φορά αναδεικνυόταν η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ: το κόμμα που είχε επιβάλει στον δημόσιο λόγο τον νεολογισμό της «γυναικοκτονίας» τώρα θέσπιζε νόμο που θεωρεί τον βιασμό πλημμέλημα και όχι κακούργημα αν αυτός επιτυγχάνεται με ψυχολογική απειλή και όχι σωματική βία.
Οι διαμαρτυρίες και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοιες που το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής νομοτεχνική βελτίωση και τροπολογία για το επίμαχο άρθρο. Ο υπουργός είπε ότι σε συνεννόηση με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα διορθωθεί το σχετικό άρθρο ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.
Εάν η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν φέρει σχετική διάταξη εντός της Πέμπτης, ο κ. Καλογήρου δεσμεύτηκε να φέρει τροπολογία την Παρασκευή ώστε να «μην μπορεί κανείς να λέει ότι ο βιασμός μετατρέπεται σε πλημμέλημα».
Δεν ήταν μόνο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκαν, ούτε μόνο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Εκδόθηκε και ανακοίνωση από τη Διεθνή Αμνηστία (ας μην ξεχνάμε ότι διευθυντής του ελληνικού τμήματος είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης).
Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης και κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 336.
Στην ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα» και υπογράμμισε το πρόβλημα: «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».
«Ο νομικός ορισμός του βιασμού με επίκεντρο τη βία ή την αντίσταση, όπως αυτός που περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα, σηματοδοτεί ότι μια σειρά εγκλημάτων βιασμού, στα οποία δεν φαίνεται η άσκηση ή η απειλή σωματικής βίας, ή η απόδειξη ή αδυναμία αντίστασης, ή δεν τεκμαίρεται εξαναγκασμός σε γενετήσια πράξη μετά από απειλή με παράνομη πράξη (όπως προβλέπεται στην παράγραφο 5), δεν θα διώκονται ως τέτοιοι», εξήγησε στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που πήρε διαστάσεις και στα social media, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι πλέον οι ποινές του βιασμού που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι εκτιτέες, αλλά αυτό δεν αποκλιμάκωσε την ένταση.
Ο ισχυρός συμβολισμός του υποβιβασμού του εγκλήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα αν ο βιασμός γίνεται χωρίς άσκηση σωματικής βίας, εξέθεσε την κυβέρνηση και τη χώρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που φεύγει θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα. Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές και αλλαγές που βγάζουν μάτι. Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός», τόνισε η κυρία Γεννηματά.
Στις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησε ο ορισμός του βιασμού στον νέο ΠΚ αναφέρθηκε το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση έκανε ένα βήμα “χαλάρωσης” του ορισμού, γεγονός που δυνητικά επιτρέπει πιο μαλακή τιμωρία για τους βιαστές».
«Ντροπή της κυβέρνησης!»
Το βράδυ της Τετάρτης έξω από τη Βουλή διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την πρωτοβουλία «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός».
Η πρωτοβουλία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ «το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή!».
«Κάπως έτσι, η κυβέρνηση μας λέει κατάμουτρα ότι υπάρχουν ειδών και ειδών βιασμοί. Κάποιοι που έγιναν κάτω από το καθεστώς μεγάλης και σπουδαίας απειλής για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, οι κακουργηματικοί, και άλλοι που τελέστηκαν υπό το καθεστώς «μικρής» απειλής (sic), οι πλημμεληματικοί! Εισάγεται, λοιπόν, μεταξύ της περίπτωσης 1 και 5 του νέου 336 ΠΚ, μια κλιμάκωση της απειλής. Κλιμάκωση η οποία συμπαρασύρει και την ποινική μεταχείριση του εγκλήματος. Η μεγάλη απειλή μας δίνει κακούργημα, η πιο μικρή πλημμέλημα».
«Πρόκειται για διάταξη, ΕΚΤΡΩΜΑ, για τους εξής λόγους
Α. Kάνει τον ΒΙΑΣΜΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ
Β. H έννοια της παράνομης πράξης στενεύει τρομακτικά τη φύση της απειλής. Και αυτό γιατί όταν η διάταξη ζητά απειλή για πράξη παράνομη, πρακτικά ζητά πράξη η οποία έχει ποινική απαξία στον Π.Κ. Κατανοούμε εδώ, ότι υπάρχει μία πλειάδα πράξεων, η απειλή των οποίων μπορεί να προκαλέσει εξαναγκασμό, και να κάμψει την ελεύθερη βούληση του ατόμου και την συναίνεση του, όμως να μην κρίνεται παράνομη κατά τον ΠΚ.
Γ. Η έννοια του εξαναγκασμού. Αναρωτιόμαστε τι ελευθερία αφήνει στο δικαστή η εν λόγω διάταξη. Αυτός που θα είναι στην έδρα, λοιπόν, θα αξιολογεί αν η επίδικη απειλή, ήταν ΑΡΚΕΤΗ ώστε να προκαλέσει τον ΕΞΑΝΑΓΑΣΜΌ στο θύμα, να ανεχτεί ή να πράξει την συγκεκριμένη πράξη.
Με ποια πειστήρια ή μέσα, θα μπορεί ένα υποκείμενο που τελούσε σε καθεστώς τρόμου, υπό τον φόβο της απειλής που αυτό βίωνε, να γίνει πιστευτό, σε μια ακροματική διαδικασία, λέγοντας ότι αυτή η απειλή, ήταν ικανή για το ίδιο να το εξαναγκάσει σε πράξη χωρίς τη συναίνεση του.
Είναι πραγματικά, πρωτοφανές πως ο Νομοθέτης, κλιμακώνει το είδος της απειλής, και πως αυτή η απειλή συμπαρασύρει την απαξία του ίδιου πρακτικά εγκλήματος.
Με τη light εκδοχή της απειλής (μόνο οργή μας προκαλεί!) , κάποιος θα μπορεί να βιάζει αλλά θα κατηγορείται πρακτικά από αυτή τη νέα προνομιούχα περίπτωση βιασμού, αντιμέτωπος με μια μικρότερη ποινή (τουλάχιστον 3 έτη ), γιατί ναι μεν διέπραξε βιασμό, αλλά με άλλον τρόπο απειλής.
Κι εμείς φανταζόμαστε έναν άντρα που εξαναγκάζει σε πράξη πρώην του, με την απειλή διαρροής βίντεο ή εικόνων, να κρίνεται στο εξής ότι κάνει έναν μικρότερης απαξίας βιασμό, έναν βιασμό πιο λάιτ, ένα πλημμέλημα.
Απαιτούμε να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336.
Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News