760
Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί σκίζουν τη ρωσική σημαία σε ένα χωριό της περιοχής του Χαρκόβου | Facebook/Vyacheslav Zadorenko via REUTERS

Σε απομόνωση ο Πούτιν, μπηχτές ακόμη και από τον Καντίροφ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 17:30
Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί σκίζουν τη ρωσική σημαία σε ένα χωριό της περιοχής του Χαρκόβου
|Facebook/Vyacheslav Zadorenko via REUTERS

Σε απομόνωση ο Πούτιν, μπηχτές ακόμη και από τον Καντίροφ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2022, 17:30

«Οταν τα καταστήματα Mc Donald’s εγκατέλειψαν τη Ρωσία, τον Ιούνιο, φάνηκε ότι τίποτε δεν θα άλλαζε, καθώς εμφανίστηκναν νέα φαστφουντάδικα, με ανάλογα προϊόντα. Ομως οι κυρώσεις έπληξαν σκληρά τη Ρωσία, έτσι οι πατάτες δεν επαρκούν πλέον. Ακόμη και τα πατατάκια έχουν καταστεί είδος πολυτελείας, όπως συνέβη και με άλλα προϊόντα, με τα αλλαντικά και με το βαμβάκι, με τα χειρουργικά γάντια και το χαρτί υγείας. Και στον αθλητισμό υπάρχει πρόβλημα με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις διεθνείς διοοργανώσεις. Οι αθλητές της διαμαρτύρονται εντόνως, και η ηγεσία συνειδητοποιεί ότι κάτι πρέπει να κάνει.

»Αυτή είναι η κατάσταση, αλλά το προηγούμενο Σάββατο τα πυροτεχνήματα φώτισαν τη Μόσχα λόγω της Ημέρας της Πόλης. Μάλιστα ο Βαλντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε και έναν τροχό στο λουνα παρκ! Ωστόσο, ένας φίλος του αναλυτής, ο Σεργκέι Μαρκόφ, του είπε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κρατικές φιέστες όσο ο λαός θρηνεί. Τα ίδια περίπου είπε και ένας πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν, ο Σεργκέι Μιρόνοφ – αυτός δήλωσε ότι τα πανηγύρια πρέπει να αναβληθούν μέχρι την Ημέρα της Νίκης, η οποία πέφτει στις 9 Μαΐου και είναι πολύ μακριά στο ημερολόγιο».

Πυροτεχνήματα στην Κόκινη Πλατεία για την Ημέρα της Μόσχας το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας αυτή τη στιγμή είναι μεγάλα (REUTERS/Shamil Zhumatov)

Με αυτήν την εισαγωγή, όλο γλαφυρότητα, ο Φραντσέσκο Μπατιστίνι της Corriere della Sera θέλησε να μεταφέρει στον αναγνώστη του το «κλίμα απομόνωσης» στο οποίο περιήλθε ο Πούτιν ύστερα από την υποχώρηση του ρωσικού στρατού στα πολεμικά μέτωπα. Παρατήρησε, βέβαια, ότι «η εκπληκτική υποχώρηση από το Χάρκοβο δεν είναι ακόμη νίκη της Ουκρανίας, αφού τι 1/5 της χώρας παραμένει στα χέρια του Πούτιν», ωστόσο ενθουσιάστηκε επειδή «το Κίεβο απέδειξε ότι μπορεί να νικήσει ακόμη και στο ανοιχτό πεδίο, και όχι μόνο με πονηρούς ελιγμούς».

O Ράζμαν Καντίροφ πολέμησε με τους Τσετσένους του στο πλευρό των Ρώσων και ξέρει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Θέλει να ενημερώσει τον Πούτιν EPA/DMITRY ASTAKHOV /SPUTNIK/

Ο συντάκτης της Corriere πέρασε στην αντίδραση του τσετσένου ηγέτη και συμπολεμιστή των ρώσων στην Ουκρανία, του Ράμζαν Καντίροφ, ο οποίος εισέπραξε οδυνηρά την απώλεια των κατακτηθέντων εδαφών στο μέτωπο: «Υπήρξαν λάθη», είπε ο Τσετσένος, «και, αν δεν αλλάξει η στρατηγική, θα πάω προσωπικώς εγώ ο ίδιος να εξηγήσω στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας και στην ηγεσία της Ρωσίας την πραγματική κατάσταση στα μέτωπα. Είναι απίστευτη, θα έλεγα». Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αρνείται τις διαπραγματεύσεις, και συγχρόνως υπογράμμισε ότι όσο αυτές καθυστερούν τόσο πιο δύσκολες καθίστανται.

Ο Μπατιστίνι έδωσε έμφαση και στην παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρώσο ομόλογό του και του ζήτησε να αποσύρει όλα τα ρωσικά όπλα, ελαφρά και βαρέα, από την Ζαπορίζια και από τον εκεί πυρηνικό σταθμό. Παρά ταύτα, «ο τσάρος σιωπά». Ο Ιταλός έγραψε ότι «διακόσιες ημέρες πολέμου μεταφράζονται σε 5.718 νεκρούς πολίτες, 8.199 τραυματίες και σε 7 εκατομμύρια πρόσφυγες, όμως δεν ξέρουμε τίποτε για τις στρατιωτικές απώλειες, ειδικά για τις ρωσικές». Και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το Κρεμλίνο ίσως συνειδητοποιεί πως μπέρδεψε την Ουκρανία με τη Συρία ή την Τσετσενία».

Στην απέναντι από τη ρωσική πλευρά οι πανηγυρικές εκτιμήσεις πέφτουν βροχηδόν. «Θα πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για αυτήν την αποτυχία», είπε ο Μπιλ Μπερνς, ο επικεφαλής της CIA. «Ο στρατός έχει εκτεθεί, και θα υπάρξει οικονομική ζημία για ολόκληρες γενιές». Από κοντά του και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά» είπε. Και οι ίδιοι οι Ρώσοι έχουν μετρήσει, σημείωσε η Corriere, ότι «η σταδιακή αποδέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, έως το 2027, θα είναι μεγάλη ζημία, αφού οι αγωγοί προς την Κίνα και προς την Ινδία δεν θα είναι ικανοί για να φέρουν τα ίδια λεφτά». Τα ρωσικά έσοδα «θα μειωθούν κατά τα 2/3 σε μία χώρα που βασίζεται μόνο στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο».

Οι κυρώσεις λειτουργούν, κατά την Corriere, σύμφωνα και με έρευνα που έκανε η κυβέρνηση της Αυστρίας. «Το καλοκαίρι οι εξαγωγές σιτηρών μειώθηκαν κατά 22%, ενώ όλο και λιγότερες τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες προτίθενται να συνεργαστούν με τη Ρωσία, επίσης για λόγους εικόνας και φήμης. Οι πλοιοκτήτες φοβούνται να στείλουν πλοία τους σε ρωσικά λιμάνια, ενώ η αεροναυπηγική, η χαλυβουργία, αλλά και οι υπηρεσίες αρχίζουν να υποφέρουν από την αδυναμία να συντηρηθούν ή να ανανεωθούν. Πολιτικές ρωγμές δεν διακρίνονται, όμως φαίνονται οι οικονομικές. Ακόμη και το αεροπλάνο του πάπα, που θα πετάξει προς το Καζακστάν, θα αποφύγει να διασχίσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Είναι μεγάλη η απομόνωση του Πούτιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...