«Αυτός κάνει όλη τη δουλειά, εγώ εισπράττω το χειροκρότημα, και προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς». Η παραπάνω φράση, κάπως ειρωνική αλλά και δοξαστική συγχρόνως, ανήκει στον αμερικανό Κροίσο Γουόρεν Μπάφετ. Την είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της επενδυτικής εταιρείας του, της Berkshire Hathaway, μπροστά σε 17.000 επενδυτές και θαυμαστές του, όπως έγραψε η Corriere della Sera. Στην ουσία τούς συνέστησε το νέο αφεντικό, τον άνθρωπο στον οποίο ο 92χρονος Μπάφετ, κάτοχος περιουσιακών στοιχείων αξίας 112 δισ. δολαρίων, παραδίδει «τα κλειδιά του μαγαζιού» του. Ο δουλευταράς που επιβραβεύτηκε από τον γηραιό «μάντη της Ομαχα» ονομάζεται Γκρεγκ Αμπελ.
Ο Αμπελ είναι 60 ετών και ξεκίνησε την καριέρα του σαν λογιστής. «Δεν μοιάζει και πολύ ταλαντούχος για να αναλάβει τα ηνία» σχολίασε η Corriere. «Διότι ο Ομιλος του Μπάφετ είναι τεράστιος και με ετερόκλητες δραστηριότητες. Και η γιγάντωσή του οφείλεται στον προσωπικό μαγνητισμό του Μπάφετ, στην επιρροή που ασκούσε και ασκεί στους επενδυτές». Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι ο Αμπελ «έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που τον κάνουν αναντικατάστατο». Ποια είναι αυτά; «Εδώ και πέντε χρόνια έχει πιάσει στα χέρια του το τιμόνι σχεδόν όλων των επιχειρήσεων του Ομίλου (πλην της ασφαλιστικής εταιρείας GEICO (Government Employees Insurance Company)».
Και οι δουλειές του Ομίλου είναι όντως μεγάλες: κυμαίνονται από το τεράστιο εμπορευματικό σιδηροδρομικό δίκτυο BNSF Railway (με 8.000 λοκομοτίβες καλύπτει 52.304 χιλιόμετρα σε 28 Πολιτείες και απασχολεί 35.000 υπαλλήλους) μέχρι τις αεροπορικές μεταφορές NetJets (είναι η πρώτη στον κόσμο ιδιωτική εταιρεία ναύλωσης και διαχείρισης αεροσκαφών), ενώ επεκτείνονται και στις αλυσίδες τροφίμων Dairy Queen (φαστ φουντ, παγωτά, καταψυγμένα) – επίσης, ο Ομιλος κατέχει και σημαντικές συμμετοχές σε κολοσσούς όπως η Apple, η Coca Cola, η Bank of America και η American Express, αλλά και χαρτοφυλάκια σε ενεργειακές εταιρείες (τόσο «οικολογικού» τύπου, δηλαδή ΑΠΕ, όσο παραδοσιακού, όπως είναι οι πετρελαϊκές Chevron και Occidental Petroleum).
Ετερόκλητα όλ’ αυτά βέβαια, επιχειρηματικές δραστηριότητες αξίας 710 δισ. δολαρίων για τις οποίες ο Μπάφετ απερίφραστα είπε ότι ο Αμπελ τις γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον ίδιο: «Αν μελλοντικώς του συμβεί κάτι, εγώ δεν έχω σχέδιο βήτα. Τότε θα πω στο διοικητικό συμβούλιο ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα». Αυτή η φράση ήταν η πλήρης, η απόλυτη στέψη του λογιστή, σχολίασε η Corriere. «Στην πραγματικότητα, πριν από δύο χρόνια ο Τσάρλι Μάνγκερ, το δεξί χέρι του Μπάφετ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η πορεία του Αμπελ ήταν προδιαγεγραμμένη στον Ομιλο, ωστόσο η είδηση υποτίθεται ότι παρέμενε εμπιστευτική». Την ανακοίνωση του 97χρονου τότε Μάνγκερ ακολούθησε η σιωπή του 90χρονου τότε Μπάφετ. Σήμερα αποδείχθηκε ότι ο Αμπελ συνέχισε να εργάζεται αθορύβως και με αφοσίωση για τον Ομιλο, χωρίς να επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας.
Εκτός από την τεχνογνωσία και τη συνέπεια του Αμπελ, ο Μπάφετ εκτίμησε και τη διακριτικότητά του. Επίσης, τον παρουσίασε τώρα ως αντικαταστάτη του επειδή θέλησε να καθησυχάσει τους μετόχους που φοβούνται ότι ο Ομιλος δεν θα έχει εύκολο μέλλον με δύο υπερήλικες στην ηγεσία του. Κλείνοντας, η Corriere έγραψε ότι ο Αμπελ, με μισθό 19 εκατ. δολάρια ετησίως και κάτοχος μετοχών της Berkshire αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων, έκανε ένα μικρό φάουλ. Προσφάτως αγόρασε και άλλους τίτλους της, καταβάλλοντας 25 εκατ. δολάρια, με σκοπό να αποδείξει τη δέσμευσή του στην εταιρεία, όμως… υπάρχει ένα όμως: «Πολλά λεφτά έδωσε ο Αμπελ, ωστόσο είναι λίγα μπροστά στα 870 εκατ. δολάρια που εισέπραξε πουλώντας το μερίδιό του στην Berkshire Energy, την ενεργειακή θυγατρική. Ισως επενδύσει περισσότερα όταν πραγματικά αναλάβει τα ηνία»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News