Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν προχωρήσει σε ανταλλαγές κρατουμένων και πτωμάτων πεσόντων 27 φορές αφότου εισέβαλαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού, κατέστη δυνατό να οργανωθεί διάλογος με το Κίεβο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών στρατιωτικών. Μέχρι στιγμής, έχουν διεξαχθεί 27 τέτοιες επιχειρήσεις», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντερ Φαμίν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών ακολούθων ξένων πρεσβειών.
Η μεγαλύτερη ανταλλαγή έγινε στα τέλη Ιουνίου, όταν κάθε πλευρά παρέδωσε στην άλλη 144 αιχμαλώτους πολέμου.
Οι διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων συγκαταλέγονται στους τελευταίους διπλωματικούς διαύλους ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, καθώς οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου έχουν καταρρεύσει. Υπάρχει μία πρόταση να αξιοποιηθούν οι συγκεκριμένοι δίαυλοι για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η εκκένωση της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης συμφωνήθηκε επίσης μέσω αυτών των διαύλων, είπε ο Φαμίν. Πάνω από 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες άμαχοι, μπόρεσαν να φύγουν από εκεί. Η επιχείρηση «είχε αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα».
Ωστόσο, ο πρόσφατος βομβαρδισμός εγκατάστασης όπου κρατούνταν αιχμάλωτοι πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη του τάγματος Αζόφ που μάχονταν στη χαλυβουργία της Μαριούπολης ως τον Μάιο.
Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό στην εγκατάσταση αυτή, στην Ολένιβκα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News