446
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σε 10 χώρες της ΕΕ 42 κρούσματα της Ομικρον με ήπια συμπτώματα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 14:45
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σε 10 χώρες της ΕΕ 42 κρούσματα της Ομικρον με ήπια συμπτώματα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 14:45

Σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε εντοπιστεί, έως το πρωί της Τρίτης, η παραλλαγή Ομικρον, σύμφωνα με την επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ενωσης.

Συγκριμένα, έχουν καταγραφεί 42 κρούσματα της Ομικρον, όπως είπε η Αντρέα Αμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), ενώ οι αρχές αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις.

Η ίδια δήλωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ήπια ή χωρίς συμπτώματα, αν και καταγράφονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

«Για να εκτιμηθεί αν (η Ομικρον) διαφεύγει της ανοσίας, θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στα εργαστήρια με δείγματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν. Αυτές αναμένονται μέσα σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στην Ολλανδία είχε φτάσει στις 19 Νοεμβρίου

Το παραλλαγμένο στέλεχος Oμικρον ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα τεστ που είχαν ληφθεί στην Ολλανδία πριν φθάσουν δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική που μετέφεραν την παραλλαγή, δήλωσαν σήμερα oλλανδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σε δύο πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έφθασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Aμστερνταμ στις 26 Νοεμβρίου φέροντας τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

«Eχουμε βρει το παραλλαγμένο στέλεχος Oμικρον του κορονοϊού σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

Ωστόσο, τα δύο δείγματα ελήφθησαν πριν ακόμα η Νότια Αφρική αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εντόπισε αυτή τη νέα παραλλαγή στις 24 Νοεμβρίου, προκαλώντας κύμα πανικού και απαγόρευση εισόδου σε πολλές χώρες ταξιδιωτών από την περιοχή.

Η Αντρέα Αμον μιλά σε διαδικτυακή ενημέρωση – EPA/OLIVIER HOSLET

Δεν είναι ακόμα δυνατόν να γνωρίζουμε «εάν τα άτομα τα οποία αφορούν (οι προηγούμενες περιπτώσεις) πήγαν επίσης στη Νότια Αφρική», ανέφερε το RIVM, προσθέτοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν ενημερωθεί και ότι οι δημοτικές υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

«Κατά την επόμενη περίοδο, θα διενεργηθούν διάφορες μελέτες για την εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον στην Ολλανδία», ανέφερε το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει περισσότερα δείγματα από τεστ που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Με 16 πλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα, η Ολλανδία μετρά έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη αριθμό κρουσμάτων της νέας παραλλαγής σε αυτή τη φάση.

Περίπου 61 από τους 600 και πλέον επιβάτες σε πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και τέθηκαν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην Ολλανδία την περασμένη Παρασκευή.

Οι ολλανδικές αρχές προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν και να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ 5.000 ακόμα επιβάτες που ταξίδεψαν από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια ή το Ζιμπάμπουε.

Στην Ολλανδία, την Κυριακή τέθηκαν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για την COVID-19 σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα ημερήσια κρούσματα ρεκόρ που ξεπερνούν τις 20.000 και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...