Το Γουέμπλεϊ είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γήπεδο. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ποδοσφαιρικά στάδια στον κόσμο, ενώ είναι συνώνυμο του αγγλικού ποδοσφαίρου και τις αγγλικής κουλτούρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sun όμως, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να βάλει πωλητήριο στο διάσημο γήπεδο. Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρει ότι έχει βρεθεί ήδη ένας υποψήφιος αγοραστής!
Ο πακιστανός δισεκατομμυριούχος, Σαχίντ Καν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Φούλαμ και της ομάδας του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL), Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς, βρίσκεται σε συζητήσεις με την FA για να αγοράσει το «μνημείο» του αγγλικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το συμβούλιο της FA εξέτασε σε συνεδρίασή του τη σχετική πρόταση του Καν για την αγορά του Γουέμπλεϊ, συνολικού ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων λιρών.
Ο 67χρονος επιχειρηματίας που μεγάλωσε στις ΗΠΑ έριξε στο τραπέζι την προσφορά ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Times. Ενώ λοιπόν η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου υποστηρίζει πως το τεράστιο ποσόν θα μπορούσε να διοχετευθεί στο ποδόσφαιρο, οι βρετανοί φίλαθλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη μετονομασία του ιστορικού γηπέδου με ένα όνομα που θα προέρχεται από αμερικανικές εταιρείες.
Οι φίλαθλοι έχουν ακόμα εκφράσει φόβους πως η Εθνική Αγγλίας ίσως αναγκαστεί να παίξει σε άλλα γήπεδα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) καθώς ο Καν σχεδιάζει την «μετακόμιση» των Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς στο Γουέμπλεϊ, κάνοντάς τους την πρώτη ομάδα του NFL εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Η «Sun» αναφέρει ότι ο Καν θα καταβάλει «μπροστά» το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, ενώ η FA μπορεί να βάλει στο ταμείο της ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα κατά τις ημέρες των αγώνων της Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς.
Η ζωή του Σαχίντ Καν – σαν παραμύθι
Μπορεί πλέον ο Σαχίντ Καν να ζει μια άνετη ζωή κολυμπώντας στα πλούτη, όμως η πορεία του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1950 στη Λαχώρη του Πακιστάν από μητέρα καθηγήτρια Μαθηματικών και πατέρα έμπορο. Σε ηλικία 16 ετών ο επιτυχημένος σήμερα επιχειρηματίας μετακόμισε στις ΗΠΑ με 500 δολάρια στην τσέπη και ξεκίνησε να πλένει πιάτα με αμοιβή κάτι παραπάνω από ένα δολάριο την ώρα, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε μηχανικός σε πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
Αργότερα άρχισε να εργάζεται στην εταιρεία Flex-N-Gate, η οποία κατασκευάζει προφυλακτήρες αυτοκινήτων. Υστερα από 13 χρόνια αγόρασε την εταιρεία για 800.000 δολάρια.
Τη δεκαετία του ’80 η εταιρεία του πακιστανού επιχειρηματία άρχισε να προμηθεύει την ιαπωνική Toyota, και μέχρι το 1989 έγινε ο μοναδικός προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με το Forbes, ο Καν διαθέτει σήμερα 62 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του είναι περισσότεροι από 24.000 άτομα. Η περιουσία του Καν υπολογίζεται σε 5,2 δισ. λίρες (6 δισ. ευρώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News