642
Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, όσο και προφανές, ότι οι απόψεις τους για το θέμα συγκλίνουν... | REUTERS/Thomas Peter

Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν την αλλαγή της Συνθήκης Σένγκεν

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 6 Ιανουαρίου 2016, 23:59
Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, όσο και προφανές, ότι οι απόψεις τους για το θέμα συγκλίνουν...
|REUTERS/Thomas Peter

Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν την αλλαγή της Συνθήκης Σένγκεν

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 6 Ιανουαρίου 2016, 23:59

Ο Σαρκοζί παίρνει ανοιχτά θέση επί του θέματος και τάσσεται υπέρ μια νέας Συνθήκης Σένγκεν ή όπως αλλιώς θα λέγεται – το θέμα είναι, κατ’ εκείνον, τι θα προασπίζει.

Η κυρία Μέρκελ παίζει με ένα «ναι, μεν, αλλά» – η κλασική τακτική της.

Είναι τυχαίο ότι έγιναν τώρα αυτές οι δηλώσεις; Θυμίζουμε ότι, την Τετάρτη, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 476.000 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία το 2015. Και την ίδια στιγμή που αναμένεται να κατατεθούν άλλες 600.000 αιτήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος.

Διαβάστε, αναλυτικά, τι έχει ειπωθεί…

Θέμα αλλαγών στη Συνθήκη Σέγκεν έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γαλλία Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στο Βέλγιο. «Η Σέγκεν πέθανε», δήλωσε ο Σαρκοζί, σε ομιλία του στην Αμβέρσα, για το μέλλον της Ευρώπης. Σημείωσε πως χρειάζεται μια νέα Συνθήκη Σένγκεν που θα περιλαμβάνει ίδια κοινωνικά επιδόματα σε όλη την Ευρώπη και μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη μετανάστευση.

Στην ίδια ομιλία, ο Σαρκοζί ζήτησε την επιστροφή ενός μεγάλου τμήματος αρμοδιοτήτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου «να σωθεί η Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, σημείωσε πως είναι μια ευκαιρία για να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Ευρώπης.

«Σένγκεν τέλος, αν δεν ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές», διαμηνύει η Μέρκελ

«Πρέπει να υπάρξει έλεγχος των προσφυγικών ροών και ταυτόχρονα να μείνουν τα σύνορα της Ευρώπης ανοικτά», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό, μόνο λίγες μέρες μετά την απόφαση της Δανίας να επιβάλλει ελέγχους διαβατηρίων στα χερσαία σύνορά της με τη Γερμανία.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να επιτύχουμε μια αξιοσημείωτη μείωση των προσφυγικών ροών και την ίδια στιγμή να διαφυλάξουμε την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε η κυρία Μέρκελ μπροστά στους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά και σε δημοσιογράφους της Βαυαρίας. (Μην ξεχνάμε ότι η Μέρκελ πιέζεται, σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι την έχουν επικρίνει για την πολιτική της στο Προσφυγικό και έχουν απαιτήσει όριο 200.000 μεταναστών τον χρόνο). Την ίδια στιγμή η κυρία Μέρκελ τόνιζε, βέβαια, πως η ελεύθερη διακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν υπήρξε η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την ευημερία της Ευρώπης.

Είναι προφανές, όμως, ότι η Καγκελάριος φρονεί πως η αδυναμία ελέγχου των προσφυγικών ροών θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας, άρα απαιτείται (ανα)προσαρμογή της συνθήκης Σένγκεν στα νέα δεδομένα. Γιατί όχι, ίσως να χρειαστεί και η -προσωρινή ή και μόνιμη- κατάργησή της. Εννοείται ότι αυτό δεν αποτελεί επίσημη, καταγεγραμμένη θέση τής γερμανικής ηγεσίας, προς το παρόν, τουλάχιστον. Ίσως, όμως, αποτελεί ένα σαφές πλάνο των προτάσεων που σκέφτεται να καταθέσει η Γερμανία, λόγω του Προσφυγικού και της Τρομοκρατίας.

Γαλλογερμανική αναδρομή

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαρκοζί θέτει την αναγκαιότητα επανίδρυσης της Ευρώπης ή αλλαγής κάποιων «δεδομένων της». Ας μην πάμε πολύ μακριά. Το 2014, σε άρθρο γνώμης του με αφορμή τις τότε Ευρωεκλογές, είχε κάνει λόγο για μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας «άλλης Σένγκεν». Την ίδια στιγμή, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «μιας μεγάλης οικονομικής γαλλογερμανικής ζώνης συνοχής και σταθερότητας, στην καρδιά της ευρωζώνης». Ακριβώς στο ίδιο άρθρο δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων για τη μετανάστευση και να υποστηρίξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αντίστοιχα, στις 13 Δεκεμβρίου 2015, η Καγκελάριος είχε δηλώσει: «Η Σένγκεν μπορεί να αντέξει μακροπρόθεσμα, μόνο αν φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα». Την ίδια στιγμή τόνιζε ότι είναι σημαντικό, επίσης, το θέμα της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη. Φυλάσσονται, λοιπόν, αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν; Ρητορικό το ερώτημα. Τώρα, λοιπόν, εν έτει 2016, όλη αυτή η κίνηση των Σαρκοζί και Μέρκελ, ίσως γίνεται λίγο παραπάνω κατανοητή.

Είναι δεδομένο ότι η Σένγκεν εξαρτάται από τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, δεν διαφωνούμε. Μένει, όμως, να αποδειχτεί το αν θα αντέξει και από τις προθέσεις των πολιτικών δυνάμεων μέσα στην Ευρώπη. Από εκείνες των Σαρκοζί και Μέρκελ, για παράδειγμα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...