743
| CreativeProtagon

Νικολά Σαρκοζί: Ηρθε η ώρα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 19:15
|CreativeProtagon

Νικολά Σαρκοζί: Ηρθε η ώρα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 19:15

Ο Νικολά Σαρκοζί σίγουρα δεν υπήρξε μαχητικός πασιφιστής. Τασσόταν υπέρ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, τόσο που του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο Αμερικανός». Πρωτοστάτησε στην απόφαση για τον βομβαρδισμό της Λιβύης. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε εναντιωθεί επίσης, μαζί με τη γερμανίδα πρώην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στην πρόταση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για μια πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και στη Γεωργία.  

Τότε, όμως (2008), οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα ήταν όλοι ανοιχτοί, σε αντίθεση με σήμερα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν ξεκάθαρα, στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης. Γι’ αυτό ακριβώς ο Σαρκοζί υποστηρίζει πως πρέπει να αποκατασταθεί τρόπον τινά η επικοινωνία με τη Μόσχα, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Αν περιμένουμε έως ότου γονατίσει μία από τις δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια έκρηξη με δραματικές συνέπειες. Ο κόσμος χορεύει στο χείλος ενός ηφαιστείου. Ενα λάθος, ένας εκνευρισμός, μια ασάφεια μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα καταστροφικό ξέσπασμα. Ηρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά. Πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της; Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία; Οι μόνοι που μιλάνε πραγματικά είναι οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί.

»Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με δυϊστικούς όρους. Είμαι αποφασιστικός απέναντι στον Πούτιν σημαίνει ότι παίρνω το ρίσκο να διαπραγματευθώ άμεσα και σταθερά μαζί του, αντί να εμπλακώ σε μια σύρραξη με ανυπολόγιστες συνέπειες» είπε ο Σαρκοζί σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στη Figaro.

Ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πρόταση του νυν ενοίκου του Ελιζέ περί αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. «Εχω σοβαρές επιφυλάξεις» σημείωσε. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η χώρα του Τολστόι και η χώρα του Μπαλζάκ θα εμπλακούν σε πόλεμο. Εχουμε σκεφτεί τουλάχιστον τις συνέπειες;»

Φυσικά, ο ίδιος καταδικάζει ανεπιφύλακτα τη ρωσική εισβολή, αλλά στο πλαίσιο των όποιων μελλοντικών διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πόλεμου, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, θεωρεί πως πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη η ιστορία των χωρών αλλά και το πώς έφτασαν στον πόλεμο (παρόμοια άποψη είχε εκφράσει και ο Χένρι Κίσινγκερ).

«Η Ουκρανία», σημείωσε ο Σαρκοζί, «είναι μια γέφυρα μεταξύ του Σλαβικού κόσμου και της Ευρώπης. Η αποστολή της είναι να διατηρεί αυτή τη σύνδεση μεταξύ δύο κόσμων που πρέπει να συνυπάρχουν. Γιατί οι χώρες δεν αλλάζουν διεύθυνση. Η Ιστορία δεν είναι κενή σελίδα: το Κίεβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ρωσίας, οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι έχουν κοινή ιστορία εδώ και αιώνες, και στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν ρωσικά.

»Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν το δικαίωμα να κάνει ό,τι κάνει, ούτε δικαιολογεί αυτή την επιθετικότητα. Αναδεικνύει όμως την πολυπλοκότητα του ζητήματος σε όλους όσοι θα ήθελαν να το εξηγήσουν με δυϊστικό, απλοϊκό τρόπο. Την περίοδο που ο Πούτιν είχε την τρομερή ιδέα να εισβάλει στη Γεωργία, ήμουν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μετά από πολύ σκληρές συνομιλίες βρήκαμε μια λύση που επέτρεπε στη Γεωργία να παραμείνει ανεξάρτητη. Αυτή είναι η απόδειξη ότι μπορούμε και πρέπει να μιλήσουμε με τον ρώσο πρόεδρο».

Ο Σαρκοζί εξέφρασε επίσης έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά την ανάγκη προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Και το έκανε από τη σκοπιά εκείνων που θέλουν μια πραγματικά ισχυρή Ευρώπη. «Αυτή η εμμονή με τη διεύρυνση είναι κυρίως αμερικανική. Διότι όσο περισσότερο επεκτείνεται η Ευρώπη προς τα ανατολικά, τόσο αποδυναμώνει την αυτονομία της, ενισχύοντας τον αμερικανικό προσανατολισμό της. Επιπλέον, η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ δεν θα επέλυε σε καμία περίπτωση τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας με τη Ρωσία.

»Είναι απολύτως δυνατό να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας μέσω πολύ ισχυρών διεθνών δεσμεύσεων, χωρίς να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παρομοίως, η ΕΕ μπορεί να οικοδομήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση με την Ουκρανία, που δεν θα συνεπάγεται ένταξη. Ας μην κάνουμε με την Ουκρανία το ίδιο λάθος που κάναμε με την Τουρκία, υποσχόμενοι μια ένταξη στην ΕΕ στην οποία τελικά δεν πίστεψε ποτέ κανείς» ανέφερε ο 69χρονος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι μια συνθήκη που δεν εξαρτάται από τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές και τον νικητή τους. «Η στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό άρχισε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Το “Πρώτα η Αμερική” προϋπήρχε του Τραμπ και θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτή είναι μια νέα εξέλιξη, της οποίας τις συνέπειες καλό θα ήταν να προβλέψουμε στην Ευρώπη» υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...