180
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης |

Σαρηγιάννης: Νέα μετάλλαξη – Επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης – Προσοχή ενόψει ψύχους!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 10:19
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης
|

Σαρηγιάννης: Νέα μετάλλαξη – Επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης – Προσοχή ενόψει ψύχους!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 10:19

Για ανησυχητική επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας και την εμφάνιση νέας μετάλλαξης –ίδιας ή και μεγαλύτερης μεταδοτικότητας με την Ομικρον– έκανε λόγο σε δηλώσεις του την Παρασκευή,  στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και, δυστυχώς, το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Ομικρον και, άρα, πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας», ανέφερε ο καθηγητής.

«Το θετικό –πρόσθεσε– είναι ότι στον βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Ομικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούργια μετάλλαξη», επισημαίνοντας στο σημείο αυτό ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Ομικρον.

Αναφερόμενος, τέλος, στην εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

«Το Rt –εξήγησε– είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα έχουμε πολικό ψύχος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...