332
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (πάνω, στο μέσον) στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Σήμερα» | ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Σαρηγιάννης: Λογικό να «θυσιαστούν» οι Απόκριες για να κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 09:06
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης (πάνω, στο μέσον) στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Σήμερα»
|ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Σαρηγιάννης: Λογικό να «θυσιαστούν» οι Απόκριες για να κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 09:06

Για μια φάση σταθεροποίησης στην οποία βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας έκανε λόγο την Τετάρτη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ένας από τους επιστήμονες που σε γενικές γραμμές πέφτουν μέσα αναφορικά με την πορεία της Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ίδιος, έτσι, υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να «θυσιαστούν» οι Απόκριες, ώστε να εορταστεί το Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» και σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε το εξής: «Θα ήθελα να πω “όχι”, αλλά είναι η πιο λογική προσέγγιση».

Οι δηλώσεις του κ. Σαρηγιάννη ακολουθούν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος τη Δευτέρα παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για το πώς θα κινηθούμε την περίοδο των Αποκριών και προς την Καθαρά Δευτέρα, που εφέτος πέφτει 7 Μαρτίου. Θα είναι η πρώτη Καθαρά Δευτέρα χωρίς πολλούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλά μια ενδεχόμενη ακύρωση των καρναβαλιών θα είναι η τρίτη τα τελευταία δύο χρόνια –γεγονός που συνιστά μεγάλη οικονομική ζημιά για την Πάτρα και όχι μόνο.

Κατά τα άλλα, ο κ. Σαρηγιάννης έκρινε ότι η πανδημία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο σχολίασε ότι η κατάσταση είναι ακόμα εύθραυστη: «Ο ρυθμός των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε συνδυασμό με το ποσοστό του πληθυσμού που χάνει την ανοσία, επειδή π.χ. έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τις δύο δόσεις εμβολίου, κάνει την κατάσταση να είναι εύθραυστη, από αυτό εξαρτάται αν θα πάμε σε αποκλιμάκωση μετά τα μέσα Φλεβάρη».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου σχολίασε ενόψει των Αποκριών ότι το πρόβλημα σε αυτές τις μορφές διασκέδασης είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε αυτούς που συμμετέχουν.

Τέλος, για τον υψηλο αριθμό θανάτων ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση, γιατί είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, αν δεν έχουμε όλα τα δεδομένα, μπορεί να δοθεί λάθος απάντηση. Οι υγειονομικοί καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια. Χρειάζεται μια ειδική επιτροπή για να μελετήσει τα δεδομένα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...