623
Η ακτοφυλακή της Σαρδηνίας διαλύει την... κατάληψη της παραλίας, ακυρώνοντας το παράνομο πάρτι | Facebook/Friends of Talmone and Cala di Trana

Σαρδηνία: Η ακτοφυλακή διέλυσε πάρτι πλουσίων σε παρθένα παραλία

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 11:00
Η ακτοφυλακή της Σαρδηνίας διαλύει την... κατάληψη της παραλίας, ακυρώνοντας το παράνομο πάρτι
|Facebook/Friends of Talmone and Cala di Trana

Σαρδηνία: Η ακτοφυλακή διέλυσε πάρτι πλουσίων σε παρθένα παραλία

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 11:00

Οι αρχές της Σαρδηνίας έδιωξαν μια ομάδα γλεντζέδων σε ένα σούπερ γιοτ από μια παραλία, προτού βρουν την ευκαιρία να «ολοκληρώσουν το μεσημεριανό τους γεύμα» την Κυριακή – σε μια κίνηση που συνιστά νίκη για τους ακτιβιστές στον αγώνα τους κατά των πλούσιων επισκεπτών που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο νησί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, το πλήρωμα ενός από τα πιο πολυτελή σούπερ γιοτ στον κόσμο επιχείρησε να καταλάβει μια παρθένα παραλία στα βόρεια του νησιού για να προετοιμάσει ένα ιδιωτικό πάρτι, εξοργίζοντας τους ακτιβιστές και την τοπική κοινότητα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, μια λαστιχένια λέμβος από το γιοτ, μήκους 60 μ., που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο τραγουδιστής Κιντ Ροκ, άρχισε να ξεφορτώνει εξοπλισμό στη χρυσή άμμο του βραχώδους όρμου.

Σύντομα η παραλία καταλήφθηκε από τοξωτά κιόσκια, ένα ηχοσύστημα, ένα δίχτυ για βόλεϊ και ένα φλεγόμενο μπάρμπεκιου, με την εισβολή να τεκμηριώνεται σε φωτογραφίες και βίντεο που καταγράφηκαν από τους Φίλους του Ταλμόνε και της Κάλα ντι Τράνα – μια ομάδα τοπικών εθελοντών που εργάζονται για τη προστασία του περιβάλλοντος από τους υπερβολικά δραστήριους παραθεριστές.

«Μέσα σε πέντε ώρες αυτοί οι άνθρωποι παραβίασαν τουλάχιστον πέντε από τους ναυτιλιακούς κανόνες της Σαρδηνίας» είπε μια εκπρόσωπος της ομάδας, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός στήθηκε από το αγγλόφωνο προσωπικό του σούπερ γιοτ «Rock It». Το σκάφος, του οποίου η ιδιοκτησία παραμένει ασαφής, ανήκε αρχικά στον Τζίμι Τζον Λιατόντ, ιδρυτή μιας επιτυχημένης αλυσίδας καταστημάτων σάντουιτς στις ΗΠΑ.

Ο Λιατόντ φέρεται να πούλησε το γιοτ για 45 εκατ. δολάρια (41,6 εκατ. ευρώ) σε έναν άγνωστο αγοραστή τον Ιούνιο του 2023 και το σκάφος –που μπορεί να φιλοξενήσει 11 επισκέπτες, ενώ διαθέτει πλήρωμα 14 ατόμων– προσφέρεται για ναύλωση μέσω διαδικτύου με κόστος 425.000 ευρώ την εβδομάδα. Ο επιχειρηματίας, που ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του ως μάγειρας και καθαριστής πιάτων, παρήγγειλε το πολυτελώς εξοπλισμένο σκάφος το 2014.

Το Σούπερ γιοτ «Rock It», που αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Σαρδηνίας (Charterworld)

«Η λέμβος από το σκάφος έκανε σλάλομ ανάμεσα σε κολυμβητές, οπότε η συμπεριφορά της ήταν πολύ επικίνδυνη» ανέφερε η ομάδα εθελοντών, η οποία ειδοποίησε αμέσως την ακτοφυλακή στο κοντινό νησί Λα Μανταλένα. «Αυτή είναι μόνο μία από τις πολυάριθμες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης παραλιών που ανήκουν στο κοινό» αναφέρει η οργάνωση.

Το «Rock It» είχε αγκυροβολήσει στην ανοιχτή θάλασσα, πάνω από μια περιοχή που φιλοξενεί υποθαλάσσια λιβάδια του προστατευμένου θαλάσσιου γρασιδιού ωκεάνιας ποσειδωνίας, γνωστό και ως «γρασίδι του Ποσειδώνα». Πέρυσι ένα γαλλικό καταμαράν αγκυροβόλησε πάνω από το λιβάδι και αποβίβασε δεκάδες τουρίστες.

Η ομάδα των εθελοντών ζήτησαν από την ακτοφυλακή να εγκαταστήσει ένα πλωτό καλώδιο 200 μ. από την ακτή για την προστασία του περιβάλλοντος της παραλίας, αλλά το μέτρο ματαιώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της γειτονικής πόλης Παλάου. Τώρα πιέζουν εκ νέου για την ικανοποίηση του αιτήματός τους.

«Τα λιβάδια ωκεάνιας ποσειδωνίας δεν αναγεννιούνται με φυσικό τρόπο. Αν ένα λιβάδι καταστραφεί από άγκυρες, θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα και για πάντα. Πέντε λεπτά είναι αρκετά για να καταστρέψουν αυτό που η φύση χρειάστηκε 100 χρόνια για να αναπτύξει» αναφέρει η ομάδα.

Η παρέμβαση του ιταλικού λιμενικού έβαλε τέλος στο beach party πριν προλάβουν οι καλεσμένοι του γιοτ να καταφθάσουν στην παραλία. Ο Κλαούντιο Σινιανίνι, αναπληρωτής διοικητής της ακτοφυλακής της Λα Μανταλένα, ανέφερε ότι οι άνδρες του εντόπισαν τον χειριστή της λέμβου και τον κυβερνήτη του «Rock It» και τους επέβαλαν πρόστιμο 500 ευρώ για τις παραβιάσεις τους.

«Το άναμμα φωτιάς στην παραλία είναι παράνομο, όπως και τα κιόσκια και η τοποθέτηση διχτυού για βόλεϊ σε απόσταση πέντε μέτρων από την ακτή» εξήγησε ο Σινιάνι, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν το υποθαλάσσιο λιβάδι έχει υποστεί ζημιά, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επιθεώρηση από δύτες – οι οποίοι δεν ήταν διαθέσιμοι εκείνη τη στιγμή. Οι καταγγελίες των ακτιβιστών έχουν την καθολική υποστήριξη των κατοίκων της Σαρδηνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...