Το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέχρι το 2030. Η κατασκευή του φιλόδοξου αυτού έργου, που θα κοστίσει 200 δισ. δολάρια, θα γίνει στη Σαουδική Αραβία με τη συνδρομή του ιαπωνικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Softbank.
Η συνολική δυναμικότητα του εγχειρήματος, που περιλαμβάνει από την παραγωγή ενέργειας μέχρι την κατασκευή πάνελ και εξοπλισμού, θα ανέρχεται στα 200 γιγαβάτ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Softbank, Μασαγιόσι Σον, το πάρκο θα στηρίξει την ανάπτυξη μιας εθνικής βιομηχανίας ειδών εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας στο βασίλειο των Σαούντ.
Η ανακοίνωση των σχεδίων για τη δημιουργία του πάρκου έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του 32χρονου σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις ΗΠΑ. Ο Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου, έχει φανερώσει την πρόθεσή του να συσφίξει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η υπογραφή πάνω από 30 μνημονίων συνεργασίας με αμερικανικές επιχειρήσεις.
Εάν τελικά κατασκευαστεί το εντυπωσιακά μεγάλο πάρκο, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Σαουδικής Αραβίας κατά 12 δισ. δολάρια ετησίως.
Τα δύο πρώτα ηλιακά πάρκα θα είναι σε θέση να παράγουν 7,2 γιγαβάτ ισχύος, ενώ προγραμματίζεται να ξεκινήσει φέτος η κατασκευή τους. Ηλιακή ενέργεια θα αρχίσουν να παράγουν, όπως εκτιμάται, το 2019. Το κόστος κατασκευής τους ανέρχεται στα πέντε δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Softbank, τα έσοδα από τα δύο αυτά πάρκα θα βοηθήσουν στη δημιουργία μελλοντικών έργων στη Σαουδική Αραβία.
Το μέγεθος του εγχειρήματος είναι τόσο μεγάλο που θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία αλλά και γενικότερα για τη Μέση Ανατολή. Θα εξαπλωθούν, έτσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως.
Πλήγμα στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έχει προκαλέσει η μείωση της τιμής του πετρελαίου, με τους υπουργούς της χώρας να δίνουν μάχη για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου επιδόθηκαν, πάντως, στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκευάστηκε ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νοτιοκορεατική εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρουσίασε το «όραμα για το 2030», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας οικονομίας λιγότερο εξαρτημένης από το πετρέλαιο. Το Ριάντ προβάλλει, ακόμη, ιδιαίτερα την πρόθεσή του να επιταχύνει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Σκοπός του είναι να κατασκευαστούν 16 αντιδραστήρες μέσα στα 20 επόμενα χρόνια, με κόστος περίπου 80 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News