229
O Πέδρο Σάντσεθ μιλά στην όπερα της Βαρκελώνης | REUTERS/Albert Gea

Σάντσεθ: Χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 16:32
O Πέδρο Σάντσεθ μιλά στην όπερα της Βαρκελώνης
|REUTERS/Albert Gea

Σάντσεθ: Χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2021, 16:32

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει χάρη την Τρίτη στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017, δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Με την απονομή χάριτος, την οποία ο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει στην εβδομαδιαία συνεδρίασή του, ο ισπανός πρωθυπουργός στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοανατολική περιφέρεια και επιθυμεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των καταλανικών αρχών.

«Η αντιπαράθεση δεν εξυπηρέτησε στην επίλυση κανενός προβλήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, σε ομιλία του από την όπερα της Βαρκελώνης, σε μια εκδήλωση όπου παρέστησαν περίπου 300 μέλη της καταλανικής κοινωνίας των πολιτών.

Ο ισπανός πρωθυπουργός ανεβαίνει στη σκηνή

«Για να επιτευχθεί μια συμφωνία κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», τόνισε. «Η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το πρώτο βήμα τώρα».

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Ισπανών, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάσσονται κατά της αποφυλάκισης των εννέα πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2019 για τον ρόλο τους στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία τις τελευταίες δεκαετίες.

Τον Οκτώβριο του 2019, είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης εννέα έως 13 ετών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τον Οκτώριο του 2017. Η μεγαλυτερη ποινή επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...