287
Σύμφωνα με τον δήμαρχο υπάρχουν ημέρες που τα κρουαζιερόπλοια κατεβάζουν σχεδόν ταυτόχρονα έως και 19.000 επιβάτες (φωτ. αρχείου) | Shutterstock

Σαντορίνη: Αιρετός κάλεσε τους πολίτες να «ελαττώσουν τις μετακινήσεις» τους επειδή… έρχονται τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 19:54
Σύμφωνα με τον δήμαρχο υπάρχουν ημέρες που τα κρουαζιερόπλοια κατεβάζουν σχεδόν ταυτόχρονα έως και 19.000 επιβάτες (φωτ. αρχείου)
|Shutterstock

Σαντορίνη: Αιρετός κάλεσε τους πολίτες να «ελαττώσουν τις μετακινήσεις» τους επειδή… έρχονται τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2024, 19:54

Μια τουλάχιστον πρωτοφανή ανακοίνωση διάβασαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης την Τρίτη, όταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του νησιού τους κάλεσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω της αναμενόμενης άφιξης πολλών τουριστών.

Στην επίμαχη ανάρτησή του στα social media ο Πάνος Καβαλλάρης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θήρας, ανέφερε συγκεκριμένα:

«Εκτακτη Ανακοίνωση. Αλλη μια δύσκολη ημέρα για την πόλη και το νησί μας με την έλευση 17.000 επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια! Παρακαλούμε την προσοχή σας και όσο μπορούμε ελαττώνουμε τις μετακινήσεις μας!».

Η ανακοίνωση προκάλεσε πλήθος αρνητικών σχολίων, με τον κ. Καβαλλάρη να «κατεβάζει» το post λίγη ώρα μετά τη δημοσίευσή του.

Το πρόβλημα του υπερτουρισμού για τον διάσημο ταξιδιωτικό προορισμό των Κυκλάδων, ωστόσο, δεν κρύβεται.

Είναι μάλιστα προφανές ότι δεν τηρείται το υπάρχον ημερήσιο ανώτατο όριο των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, εφόσον η ενημέρωση του κ. Καβαλλάρη είναι ορθή και πράγματι αποβιβάστηκαν 17.000 τουρίστες στο νησί –των 15.480 κατοίκων– μέσα σε μόλις μία ημέρα. Οι οποίοι τουρίστες έρχονται να προστεθούν σε όσους ήδη βρίσκονται στο νησί ή καταφθάνουν σε αυτό με άλλα μέσα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις και του δημάρχου, το ότι έχουν υπάρξει ημέρες που τα κρουαζιερόπλοια «κατέβασαν» –σχεδόν ταυτόχρονα– έως και 19.000 επιβάτες στη Σαντορίνη, ένα νησί που πια δεν τους χωράει, είναι γεγονός, όπως και το ότι αναμένονται και άλλες τέτοιες ημέρες.

Αυτά σε ένα περιβάλλον υπερβολικής δόμησης και υπερβολών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που αποστερούν στέγη από νέους, εποχικούς εργαζομένους και δημόσιους λειτουργούς –«η καλυμμένη με δόμηση επιφάνεια του νησιού αγγίζει το 20%, υψηλότερη δηλαδή και από αυτήν της Αττικής» θα σημειώσει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Ζώρζος στην «Καθημερινή»– και ενώ ζητείται η στήριξη της κυβέρνησης για τη βελτίωση των ταλαιπωρημένων υποδομών της Σαντορίνης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...