432
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε ότι το Ελσίνκι βρίσκεται σε διάλογο με τις τουρκικές αρχές και αναμένει περισσότερες πληροφορίες | REUTERS/Johanna Geron/Pool

Σάνα Μαρίν κατά Ερντογάν: Λυπηρή η απόφασή του για τους 10 πρεσβευτές

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 13:57
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε ότι το Ελσίνκι βρίσκεται σε διάλογο με τις τουρκικές αρχές και αναμένει περισσότερες πληροφορίες
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Σάνα Μαρίν κατά Ερντογάν: Λυπηρή η απόφασή του για τους 10 πρεσβευτές

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 13:57

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «personae non gratae», είναι «λυπηρή», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν.

Καθώς ο φινλανδός πρεσβευτής είναι ανάμεσα στους 10, η Μαρίν έκανε δηλώσεις για το ζήτημα σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας της. «Είναι μία πολύ λυπηρή απόφαση. Θεωρούμε σημαντικό να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Οσμάν Καβαλά για αυτό και ζητήσαμε την απελευθέρωση του ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Μαρίν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το Ελσίνκι βρίσκεται σε διάλογο με τις τουρκικές αρχές και αναμένει περισσότερες πληροφορίες από την Αγκυρα, «πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα».

Oπως αναφέρει το Euronews, καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Τουρκία. Ο δανός υπουργός Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ, δήλωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται σε στενή επαφή με τους φίλους και συμμάχους τους για το θέμα.

Συνήθως, όταν ένας διπλωμάτης κηρύσσεται «persona non grata», σημαίνει ότι πλέον δεν επιτρέπεται να παραμείνει στη χώρα.

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας, είχαν προβεί σε κοινή δήλωση για την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ερντογάν.

Την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά ζήτησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τονίζοντας πως η απέλαση των 10 πρεσβευτών από την Τουρκία είναι ένδειξη στροφής στον αυταρχισμό από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης.

«Δεν εκφοβιζόμαστε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει εδώ και τέσσερα χρόνια έγκλειστος τις τουρκικές φυλακές, χωρίς να έχει καταδικαστεί για κάποια από τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ο 63χρονος Καβαλά συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αφού αθωώθηκε πέρυσι για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2013, συνελήφθη την επομένη και στη συνέχεια προφυλακίστηκε, κατηγορούμενος αυτή τη φορά ότι επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, καθώς και για κατασκοπεία.

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες, ωστόσο παρά την καταδίκη της Αγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019, και παρότι ο επιχειρηματίας δεν έχει καταδικαστεί, παραμένει στη φυλακή, κινδυνεύοντας ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης διεμήνυσε στην Τουρκία πως οφείλει να αποφυλακίσει τον Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...