Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής συνόδου κορυφής, που θα γίνει στα μέσα του μήνα στο Σαν Φρανσίσκο.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης, που οριστικοποίησε το γεγονός, σηματοδοτεί μια σημαντική διπλωματική στιγμή μεταξύ των δύο μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά τα τελευταία χρόνια.
Η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών έρχεται έπειτα από έναν καταιγισμό διπλωματικών επισκέψεων τους τελευταίους μήνες, με στόχο να σπάσει ο πάγος στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.
Οπως σημειώνει το Politico, το ταξίδι έρχεται επίσης σε συνέχεια μιας καλής εβδομάδας για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αφού ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, έτυχε θερμής υποδοχής στο Πεκίνο και από τον ίδιο τον Σι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης με επίκεντρο τη συνεργασία για το κλίμα.
California and China are two of the world’s largest economies. The reality is, we cannot solve the climate crisis without working together.
Despite our major differences, California is committed to stopping the greatest existential threat our planet has ever known. pic.twitter.com/hf31DvkNKn
— Gavin Newsom (@GavinNewsom) October 25, 2023
Την ίδια ώρα, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, βρισκόταν για επαφές στην Ουάσινγκτον.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τρίτη.
«Αυτή θα είναι μια σημαντική διπλωματική συζήτηση» δήλωσε η Ζαν-Πιέρ, περιγράφοντας τον «έντονο» ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο. Θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση. Ο πρόεδρος ανυπομονεί γι’ αυτήν».
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα συζητήσουν οι δυο ηγέτες. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, που θα πραγματοποιηθεί 12 με 18 Νοεμβρίου. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο προέδρων είχε γίνει στο Μπαλί τον Νοέμβριο του 2022, στο περιθώριο της G20.
Τους τελευταίους μήνες αρκετοί από τους υπουργούς του Μπάιντεν πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Κίνα, όπως και μια διακομματική ομάδα γερουσιαστών τον Οκτώβριο.
Τα πιθανά θέματα της συνάντησης Μπάιντεν-Σι περιλαμβάνουν το εμπόριο, τη μάστιγα της φαιντανύλης (ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του οπιοειδούς προέρχονται από την Κίνα), την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την τεχνολογία και τη διεθνή διπλωματία.
Το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει σχεδόν σίγουρα σημαντικό μέρος της συζήτησης, ιδίως καθώς η Κίνα τα τελευταία χρόνια επιδιώκει όλο και περισσότερο να επιδεικνύει τα διπλωματικά προσόντα της στην παγκόσμια σκηνή και διατηρεί σταθερούς δεσμούς με το Ιράν, βασικό χρηματοδότη της Χαμάς.
Οπως σημειώνει το Politico, oι δυο χώρες αντιμετωπίζουν ένα σύνολο προκλήσεων που κάνουν την άλλοτε φιλική σχέση τους να μοιάζει πολύ μακρινή. Η πολιτική εχθρότητα προς την Κίνα, ιδίως από τους Ρεπουμπλικανούς, θα καταστήσει πολύ δύσκολες τις όποιες κινήσεις για συνεργασία της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο.
Ο Μπάιντεν έχει επιδιώξει να ενισχύσει τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, από την Αυστραλία έως τη Νότια Κορέα, για να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας.
Η αντιμετώπιση του κινεζικού στρατού έχει γίνει βασικό μέλημα των αξιωματούχων του Πενταγώνου, καθώς τα αεροσκάφη και τα πλοία των επεκτεινόμενων δυνάμεων της χώρας έχουν επιδείξει επιθετική συμπεριφορά στην περιοχή –συγκεκριμένα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας–, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της.
Ωστόσο, υπάρχουν και θέματα στα οποία οι δύο χώρες βρίσκουν κοινό έδαφος. Η συνεργασία για το κλίμα φαίνεται να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας συνεργασίας, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του Νιούσομ στο Πεκίνο.
Ο Σι θα φτάσει στο Σαν Φρανσίσκο ενώ αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας των νέων σε επίπεδα ρεκόρ, άνω του 20%, μιας αγοράς ακινήτων σε μεγάλη αναταραχή και της μυστηριώδους απομάκρυνσης δύο αξιωματούχων στα ανώτατα κλιμάκια του Πεκίνου – με τον ένα να είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.
Κατά την επίσκεψη του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας στην Κίνα, την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα τους για τη σχέση των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι ο πιο σημαντικός διμερής δεσμός στον κόσμο σήμερα» δήλωσε ο κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Πρόσφατα, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σταμάτησαν να επιδεινώνονται και σταθεροποιήθηκαν» τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News