390
Από τη συζήτηση το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής | ΙΝΤΙΜEnews

Σαμαράς + 6 κατά της τροπολογίας Καιρίδη – στις 14.00 η ψηφοφορία στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 13:11
Από τη συζήτηση το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής
|ΙΝΤΙΜEnews

Σαμαράς + 6 κατά της τροπολογίας Καιρίδη – στις 14.00 η ψηφοφορία στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2023, 13:11

Στους έξι ανέρχονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που –όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς– εκφράζουν δημόσια έντονο προβληματισμό για την τροπολογία Καιρίδη σχετικά με τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που βρίσκονται τουλάχιστον τρία χρόνια στη χώρα.

Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο, οι οποίοι επέκριναν τους χειρισμούς του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου σε τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη, που εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν τα τελευταία 24ωρα.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία είναι προγραμματισμένη για τις δύο μετά το μεσημέρι, με δεδομένη την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, σε διαφορετική περίπτωση όποιος βουλευτής της συμπολίτευσης δεν την ψηφίσει, διαγράφεται, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα (εδώ) ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, μίλησε για εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλιπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών, εστιάζοντας την κριτική του στο άρθρο 4 της ρύθμισης, που μειώνει σε τρία από επτά έτη την περίοδο διαμονής των μεταναστών προκειμένου να πάρουν άδεια παραμονής.

Οπως επίσης σημείωσε, «κατά κανόνα από την εμπειρία μας αυτοί που μπαίνουν παράνομα, καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δηλώνουν ψευδή στοιχεία για να μην εντοπιστούν». «Πρέπει κατά συνέπεια», τόνισε, «να υπάρξει σαφής καθορισμός τι θα αποτελεί έγγραφο βεβαίωσης διαμονής», ενώ προβληματισμό εξέφρασε και «για την επίδραση που θα έχει στην ιθαγένεια αν δεν τροποποιηθεί η τροπολογία. Να διευκρινιστεί ότι η απαιτούμενη 3ετία παραμονής και ο χρόνος εργασίας δεν θα προσμετράται στον χρόνο πολιτογράφησης».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο ήρθε η τροπολογία – «έναν τρόπο που –όπως είπε– δεν το περίμενα, γιατί έχουμε συνηθίσει από την παρούσα κυβέρνηση να διαβουλεύεται και να διαβουλεύεται κυρίως και με την κυβερνητική πλευρά».

«Αρα, λοιπόν», παρατήρησε, «θα παρακαλούσα τους υπουργούς, από εδώ και πέρα, τόσο σημαντικές τροπολογίες να μην τις φέρνουν χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση», για αναφερθεί και σε μία άλλη πτυχή της προς ψήφιση ρύθμισης:

«Δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο Μεταναστευτικό, αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα –και θα το κάνουν– να πάρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους στις χώρες προέλευσης και προφανώς να τους πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως pull factor; Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...