501
O Σαμ Αλτμαν μιλάει στο World Economic Forum του Νταβός στις 18 Ιανουαρίου | REUTERS/Denis Balibouse

Σαμ Αλτμαν: «Σε λίγα χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ασταμάτητη!»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 12:45
O Σαμ Αλτμαν μιλάει στο World Economic Forum του Νταβός στις 18 Ιανουαρίου
|REUTERS/Denis Balibouse

Σαμ Αλτμαν: «Σε λίγα χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ασταμάτητη!»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2024, 12:45

Συνέντευξη από τον Νο 1 γκουρού της νέας εποχής, τον CEO της εταιρείας OpenAI, Σαμ Αλτμαν, πήρε η Repubblica στο Νταβός και θαύμασε τα λόγια του. Ο Αλτμαν διακινεί σαν ευαγγέλιο στα διάφορα φόρα πολιτικοοικονομικής ισχύος την ιδέα της ανώτερης νοημοσύνης, τεχνητής φυσικά, που θα αφήσει πίσω της την… τετριμμένη ανθρώπινη.

«Δεν θα είναι πλέον η νοημοσύνη μας αυτή που μας κάνει μοναδικούς, διότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι πολύ πιο έξυπνη από εμάς». Το λέει ευθέως, δηλαδή, ο άνθρωπος. Και, όπως σημείωσαν οι Ιταλοί, το λέει αδίστακτα, οι απαντήσεις του ρέουν αβίαστα. Είναι πεπεισμένος ότι αυτός ο δρόμος είναι και ο μοναδικός για τη σωτηρία μας: «Η τεχνολογία δεν πρέπει να σταματήσει. Μόνο αυτή θα μας φέρει την ευημερία».

Το μέσο της Ρώμης θύμισε ότι μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κυκλοφορία του ChatGPT, δηλαδή της πρώτης εφαρμογής που μπορεί να μιλήσει σαν άνθρωπος. Είναι ένα προϊόν της OpenAI. Στο Νταβός οι διοργανωτές και οι προσκεκλημένοι τους αντιμετώπισαν τον 39χρονο Αλτμαν ως το πρόσωπο της χρονιάς. Ο ίδιος δεν νιώθει πολύ άνετα, πάντως.

Λέει ότι σε τέτοιο περιβάλλον είναι ελάχιστα παραγωγικός. Αλλά να μιλάει στην ελίτ της Γης είναι μέρος της δουλειάς του. «Τα θεσμικά όργανα σκέφτονται την καλύτερη προσέγγιση για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης προτού ισχυροποιηθεί, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βρίσκομαι εδώ για να της δώσω ώθηση και να γίνει πραγματικότητα. Εχουμε ακόμη χρόνο. Κάποια χρόνια, όχι δεκαετίες».

Κατά το ρεπορτάζ της Repubblica, η Ευρώπη θα είναι η πρώτη που θα θέσει τα όρια στην ΤΝ, με τον κανονισμό που ονομάζεται AI ​​Act. Ο Αλτμαν εννοεί τον έλεγχο πιο χαλαρά, να μη ρυθμίζονται τα πάντα, αλλά να εντοπίζονται οι μεγάλοι κίνδυνοι, λόγου χάρη της χρήσης της ΤΝ ως όπλου. Προκρίνει τη διεθνή συνεργασία, όμως αναγνωρίζει ότι η παγκοσμιοποίηση είναι σε αποδρομή, αφού οι περισσότεροι διεθνείς θεσμοί δεν λειτουργούν.

Προτείνει να γίνει κάτι ανάλογο με τα πυρηνικά, δηλαδή επιθεωρητές να παρακολουθούν τους υπερυπολογιστές. Ο κόσμος, όμως, χωρίζεται ξανά σε μπλοκ, άρα η διεθνής συνεργασία φαντάζει ουτοπία. Δεν απογοητεύεται. Τώρα προέχει, λέει ο Αλτμαν, να μη γίνει η ΤΝ ένα ισχυρό εργαλείο πολιτικής παραπληροφόρησης. Ο ίδιος είναι δωρητής στην εκστρατεία του Μπάιντεν και δεν επιθυμεί επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την επέλαση της ΤΝ στις κοινωνίες μας και μάλλον οι ανισότητες θα αυξηθούν, αφού πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν: αυτή είναι η τωρινή ανησυχία των περισσοτέρων. Ομως ο Αλτμαν μίλησε στο Νταβός αισιόδοξα. Είπε ότι ναι μεν ορισμένες θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν, όμως άλλες θα δημιουργηθούν και η εταιρεία του θα προσαρμοστεί βαθμηδόν στις διαμορφούμενες συνθήκες.

«Η ΤΝ θα είναι απλώς ένα όργανο που θα γίνεται όλο και καλύτερο» σημείωσε. Αλλά εξυπνότερο από τον δημιουργό του… «Εχω εγκαταλείψει την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι μοναδικός, όντως το έχω πει αυτό. Ομως σήμερα λέω ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν είναι μοναδική. Πάντως, ό,τι σημαίνει ο άνθρωπος δεν θα γίνει ποτέ μέρος της ΤΝ. Θα συνεχίσουμε να ζούμε με όλη μας την ανθρώπινη εμπειρία, με τα καλά και με τα άσχημά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...