434
Ο Ματέο Σαλβίνι, της Λέγκας, εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι | REUTERS/Yara Nardi

Σαλβίνι και «πεντάστεροι» τώρα λένε «ναι» στον Μάριο Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 20:32
Ο Ματέο Σαλβίνι, της Λέγκας, εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι
| REUTERS/Yara Nardi

Σαλβίνι και «πεντάστεροι» τώρα λένε «ναι» στον Μάριο Ντράγκι

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 20:32

Το παραδοσιακό ιταλικό σίριαλ του σχηματισμού κυβέρνησης από τα υλικά του υπάρχοντος κοινοβουλίου επέστρεψε και εφέτος στη Ρώμη, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Μάριο Ντράγκι.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκλήθη από τον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα να διερευνήσει κατά πόσο είναι πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από την κατάρρευση του συνασπισμού του Τζουζέπε Κοντέ. Το έργο του Ντράγκι δεν είναι εύκολο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιθανότητές του είναι ελάχιστες.

Το Σάββατο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου, το Κίνημα Πέντε Αστέρια ή «πεντάστεροι» και η Λέγκα, ανέφεραν ότι θα στηρίξουν υπό όρους το εγχείρημα νέας κυβέρνησης υπό τον Μάριο Ντράγκι. Και τα δύο κόμματα ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν θετική ψήφο, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα προτείνει ο Ντράγκι.

Οπως σημειώνει το Reuters, το Κίνημα ήταν περισσότερο προσεκτικό. Κατέθεσε μάλιστα μία σειρά «πράσινων» και «αριστερών» πολιτικών προτεραιοτήτων τις οποίες θα ήθελε να δει να υλοποιούνται από μία μελλοντική κυβέρνηση Ντράγκι.

Από την άλλη πλευρά, ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ευρωσκεπτικιστικής Λέγκας, στις δηλώσεις του φάνηκε περισσότερο πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση Ντράγκι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δική του συνάντηση με τον Ντράγκι κράτησε περίπου 45 λεπτά, ενώ η συνάντηση του Ντράγκι με τον επικεφαλής των Πέντε Αστεριών, Βίτο Κρίμι, κράτησε μιάμιση ώρα.

Οπως είπε ο Σαλβίνι, το κόμμα του είναι έτοιμο να λάβει μέρος σε μια κυβέρνηση πού θα πηγαίνει στις Βρυξέλλες κρατώντας το κεφάλι ψηλά στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Πρόσθεσε ότι «εμείς, αντίθετα από άλλους, δεν νομίζουμε ότι το να λες “όχι” οδηγεί πουθενά».

Και τα δύο κόμματα είχαν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο να στηρίξουν μία κυβέρνηση υπό τον Ντράγκι. Αρχικά οι «πεντάστεροι» είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αυτή, ενώ ο Σαλβίνι άλλαξε στάση δύο φορές: πρώτα ζήτησε πρόωρες εκλογές, έπειτα είπε ότι η Λέγκα δεν θα κυβερνήσει με τα Πέντε Αστέρια και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα βάλει βέτο.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα, όπως σημειώνει το Reuters και με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα  δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους σε μία κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι, είναι αν θα δεχτούν να συνεργαστούν σε μία κυβέρνηση μεγάλου, πολυκομματικού συνασπισμού. Αυτό μπορεί να αποδεχθεί δύσκολο πολιτικό σταυρόλεξο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει με τη Λέγκα, ενώ από τα Πέντε Αστέρια επισημαίνουν ότι ο συνασπισμός θα πρέπει να βασίζεται στις κεντρώες και αριστερές δυνάμεις του Κοινοβουλίου, όπως στην κυβέρνηση Κόντε.  Οσο για το κόμμα του Μπερλουσκόνι, το Forza Italia, αυτό δηλώνει ότι στηρίζει άνευ όρων τον Ντράγκι, πάντως δεν είναι σαφές αν θα συγκυβερνούσε με τα Πέντε Αστέρια, τον ορκισμένο πολιτικό εχθρό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...