459
Ο Αντονι Ρότα, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ατόπημα | REUTERS/Blair Gable/File Photo

Σάλος στον Καναδά: Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλεσε «ήρωα» Ουκρανό που πολέμησε στο πλευρό των SS του Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 10:56
Ο Αντονι Ρότα, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, υπέπεσε σε ένα σοβαρότατο ατόπημα
|REUTERS/Blair Gable/File Photo

Σάλος στον Καναδά: Ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλεσε «ήρωα» Ουκρανό που πολέμησε στο πλευρό των SS του Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2023, 10:56

Ενας ουκρανός ναζί ως… ήρωας στην καναδική Βουλή; Κι όμως συνέβη. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά να αναγκαστεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Το ατόπημά του βαρύ και ανιστόρητο: όχι μόνο άφησε έναν βετεράνο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησε στο πλευρό της χιτλερικής Γερμανίας να μπει στην αίθουσα του καναδικού κοινοβουλίου –με αφορμή την παρουσία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο της επίσκεψής του– αλλά τον επαίνεσε ως ήρωα παρακινώντας τους καναδούς βουλευτές να τον χειροκροτήσουν.

Ο Aντονι Ρότα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων του Τζάστιν Τριντό, υποδέχτηκε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα στο κοινοβούλιο αποκαλώντας τον «ουκρανό ήρωα», ενώπιον της καναδικής βουλής.

Το εβραϊκό Κέντρο Φίλων Σιμόν Βίζενταλ αποκάλυψε όμως αργότερα ότι ο Χούνκα ήταν μέλος της διαβόητης 14ης Μεραρχίας Εθελοντών των Waffen SS και αξίωσε από τον πρόεδρο της καναδικής Βουλής να ζητήσει συγγνώμη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αντονι Ρότα ανέλαβε την ευθύνη για την «παράβλεψη», υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία ανήκε εξ ολοκλήρου στον ίδιο. «Ακολούθως έλαβα περισσότερες πληροφορίες που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου», υπογράμμισε και ζήτησε συγγνώμη από τις εβραϊκές κοινότητες.

Ολα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καναδά για τη βοήθειά του στον πόλεμο της χώρας του με τους ρώσους εισβολείς. Μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ζελένσκι στην καναδική Βουλή, ο Ρότα επαίνεσε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, τον οποίο χειροκρότησαν όρθιοι οι παρευρισκόμενοι.

«Σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπεις τους βουλευτές του Καναδά να χειροκροτούν όρθιοι κάποιον που ήταν μέλος μονάδας των Waffen-SS, μιας ναζιστικής στρατιωτικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για δολοφονίες Εβραίων και άλλων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το Κέντρο Φίλων Σιμόν Βίζενταλ.

«Πρέπει να δοθεί μια εξήγηση για το πώς αυτός ο άνθρωπος εισήλθε στην ιερή αίθουσα του καναδικού κοινοβουλίου, έτυχε αναγνώρισης από τον πρόεδρο της Βουλής και χειροκροτήθηκε», συμπληρώνει.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά Ολεγκ Στεπάνοφ προανήγγειλε πως θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Όπως είναι φυσικό, θα απαιτήσουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση του Καναδά», τόνισε.

Στην ομιλία του στο καναδικό κοινοβούλιο στην Οτάβα, δίπλα στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους καναδούς πολίτες για τη στήριξή τους, που έχει βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ζωές Ουκρανών.

Ο Τζάστιν Τριντό, από την πλευρά του, υποσχέθηκε νέα βοήθεια για την προμήθεια 50 τεθωρακισμένων οχημάτων. Η Οτάβα θα στείλει επίσης εκπαιδευτές για να βοηθήσουν τους ουκρανούς πιλότους στα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Από τις αρχές του 2022, ο Καναδάς έχει παράσχει πάνω από 8 δισ. καναδικά δολάρια (περίπου 6 δισ. ευρώ) σε βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Η καναδική υποστήριξη στην Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό μας επέτρεψε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», είπε ο Ζελένσκι, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στον Καναδά από την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...