Την ώρα που η Ολλανδία είναι μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κάθε «φωνή» που μπορεί να πείσει υπέρ των μέτρων αυτοπροστασίας μετρά. Και όμως, πρόσωπα που έχουν επίδραση στην κοινή γνώμη και περισσότερο ίσως τους ολλανδούς νέους, μπήκαν σε ένα ιδιότυπο κίνημα κατά των μέτρων προστασίας από την Covid-19.
Οπως επισημαίνει το BBC οι νεαροί σελέμπριτι κατά της μάσκας στρατολογήθηκαν από την ομάδα Virus Truth που προωθεί την συνωμοσιολογική θεωρία ότι οι κίνδυνοι από τον ιό δεν είναι τόσο μεγάλοι και ότι η πανδημία είναι όπλο των κυβερνήσεων για να παραβιάσουν τα δικαιώματα των πολιτών και τις ελευθερίες τους.
Διακινούνταν μάλιστα και το σχετικό hashtag στο Twitter, #ikdoenietmeermee, κάτι σαν «βγάλτε με έξω».
Η τραγουδίστρια και μοντέλο Φάμκε Λουίζ σε βίντεο που ανέβασε στο Instagram ενστερνίστηκε αυτή τη θεωρία: «Μόνο μαζί μπορούμε να ελέγξουμε την κυβέρνηση. Ελευθερώστε τους ανθρώπους!».
Αλλά όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί τις θέσεις της σε μια τηλεοπτική εκπομπή, δεν ήταν και τόσο πειστική: «Δεν με ενδιαφέρει η κοινωνική απόσταση. Ζούμε σε μια κοινωνία που άνθρωποι θέλουν την ελευθερία τους, μια κοινωνία όπου θέλουν να περνούν καλά».
Το ειρωνικό είναι ότι η 21χρονη Λουίζ είχε εμφανιστεί (επί πληρωμή) σε σποτ της ολλανδικής κυβέρνησης για να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού.
Μπροστά στις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και την κοροϊδία που εισέπραξε – η Λουίζ κατέβασε το βίντεο και απάντησε με ένα μήνυμα με το οποίο ζητούσε συγγνώμη. «Δεν ήταν η καλύτερη μέρα μου», είπε και υποσχέθηκε ότι θα ακούει τις γνώμες των ειδικών.
Και άλλοι -νεαροί κυρίως- σταρ αποστασιοποιήθηκαν από τους αντιμασκιστές, χωρίς μάλιστα να δώσουν και εξηγήσεις γιατί.
Οσο συμβαίνουν αυτά, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ έφταναν για πρώτη φορά από τον Ιούνιο τους 100, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπαιρνε την ανηφόρα.
Το ερώτημα που πρέπει πλέον να απαντηθεί είναι αν αυτά τα «φάλτσα» των ολλανδών σελέμπριτι θα επηρεάσουν την προσπάθεια κατά του κορονοϊού, απειλώντας την υγεία κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών.
«Αν η γιαγιά σου επιβίωσε από το πρώτο κύμα, φρόντισε να μην είσαι η αιτία για να μην επιβιώσει και από το δεύτερο», είναι ένα επιχείρημα που ακόμη και οι νεαροί influencer θα έπαιρναν στα σοβαρά – και όχι μόνο αυτοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News