502
Μέλος της Εθνικής Νεολαίας του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, χαιρετά φασιστικά | Twitter

Σάλος στην Ιταλία για τα ναζιστικά συνθήματα της νεολαίας της Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 10:21
Μέλος της Εθνικής Νεολαίας του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, χαιρετά φασιστικά
|Twitter

Σάλος στην Ιταλία για τα ναζιστικά συνθήματα της νεολαίας της Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2024, 10:21

Τα κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης στράφηκαν κατά της Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη δημοσίευση βίντεο και μηνυμάτων που δείχνουν μέλη της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματός της να χαιρετούν ναζιστικά και να φωνάζουν φασιστικά και αντισημιτικά συνθήματα.

Τις αποκαλύψεις έκανε έρευνα του δημοσιογραφικού ιστότοπου Fanpage στο εσωτερικό της νεολαίας του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, της ιταλίδας πρωθυπουργού.

Δημοσιογράφος με «κεκαλυμμένη ιδιότητα» κατάφερε να εισχωρήσει στη συγκεκριμένη οργάνωση και να ηχογραφήσει συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων διάφορα μέλη εκφράζονταν με ξεκάθαρα ρατσιστικό και αντισημιτικό τρόπο.

«Οι Εβραίοι είναι μια κάστα, ζούνε εκμεταλλευόμενοι το Ολοκαύτωμα. Είναι πολλοί και τους απεχθάνομαι ως φυλή. Διότι είναι μια φυλή, υπάρχει η αρία, η εβραϊκή και η μαύρη φυλή», ακούγεται να λέει ένας από τους εγγεγραμμένους στη νεολαία του κόμματος της Μελόνι.

Παράλληλα, με αναφορά στη γερουσιαστή Εστερ Μιέλι, μέλος των Αδελφών της Ιταλίας και πρώην εκπρόσωπο της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, η πρόεδρος τοπικής οργάνωσης της «Εθνικής Νεολαίας» των «Αδελφών της Ιταλίας», ακούγεται να λέει σε ομοϊδεάτες της:

«Το πιο ωραίο χθες ήταν η κοροϊδία όταν μιλούσαμε για τους αγκυλωτούς σταυρούς. Και μετά από όλα τα σχετικά, εγώ έγραψα και το δελτίο Τύπου προς συμπαράσταση στην Εστερ Μιέλι».

Η ιταλίδα πρωθυπουργός δεν σχολίασε το περιεχόμενο της έρευνας του Fanpage και τις σχετικές δηλώσεις των νέων της «Εθνικής Νεολαίας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, ενώ κάποιοι ζήτησαν τη διάλυση της νεολαίας.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας όμως, Ινιάτσιο Λα Ρούσα (από τα ιδρυτικά στελέχη των Αδελφών της Ιταλίας και γνωστός θαυμαστής του Μουσολίνι), καταδίκασε το αντισημιτικό αυτό παραλήρημα.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στη γερουσιαστή και φίλη Εστερ Μιέλι, η οποία έγινε στόχος απαράδεκτων εκφράσεων από κάποια μέλη της Εθνικής Νεολαίας. Φράσεις που αντιβαίνουν στις αξίες του κόμματός μας, οι οποίες έχουν βαθιές ρίζες στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τόνισε ο Λα Ρούσα.

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, Βίκτορ Φάντλουν, ζήτησε να ληφθούν «τα κατάλληλα μέτρα» μετά τη δημοσίευση του Fanpage. «Είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνία και οι θεσμοί να αντιδράσουν έντονα ενάντια σε κάθε μορφή μίσους και διακρίσεων», έγραψε στο X.

Ο Τζιοβάνι Ντοντσέλι, βουλευτής των Αδελφών της Ιταλίας, δήλωσε την Πέμπτη: «Επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει θέση στους Αδελφούς της Ιταλίας για ρατσιστές, εξτρεμιστές και αντισημίτες. Οι δηλώσεις που ακούγονται στα βίντεο που διαδόθηκαν και δείχνουν μέλη του κόμματός μας να χρησιμοποιούν γλώσσα ασυμβίβαστη με τις αξίες του πολιτικού μας κινήματος είναι απαράδεκτες, παρά το πλαίσιο στο οποίο καταγράφηκαν και διανεμήθηκαν».

Μετά τις αποκαλύψεις, η υπεύθυνη της τοπικής οργάνωσης και μέλος του συμβουλίου της «Εθνικής Νεολαίας», και ένα άλλο μέλος της, παραιτήθηκαν.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας τις φιλοναζιστικές εκφράσεις της ιταλικής νεολαίας, δήλωσε: «Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με το συμβολισμό του φασισμού είναι πολύ σαφής: δεν πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος, τον καταδικάζουμε, θεωρούμε ότι είναι ηθικά λάθος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...