583
Η Αλέγκρα Στράτον, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον, στο βίντεο που τη δείχνει να προβάρει γελώντας τις απαντήσεις για το πάρτι | YouTube/ BBC

Σάλος στη Βρετανία με βίντεο για πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 09:44
Η Αλέγκρα Στράτον, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Τζόνσον, στο βίντεο που τη δείχνει να προβάρει γελώντας τις απαντήσεις για το πάρτι
|YouTube/ BBC

Σάλος στη Βρετανία με βίντεο για πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 09:44

Ακόμα και το προσεκτικό BBC αναρωτήθηκε το πρωί της Τετάρτης: Τι άλλο θα δούμε από τον Μπόρις Τζόνσον μετά από αυτό το βίντεο από την Ντάουνινγκ Στριτ; Διότι πλέον ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν δέχεται επικρίσεις μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Ακόμα και στο εσωτερικό των Τόρις είναι έξαλλοι με τα πλάνα που διέρρευσαν στο ITV News και δείχνουν αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ να γελάνε με την ιδέα ότι θα έπρεπε να εξηγήσουν στα ΜΜΕ ένα πάρτι που έκαναν πέρυσι τον Δεκέμβριο αν αυτό μαθευόταν –τότε όμως απαγορεύονταν οι συναθροίσεις λόγω Covid-19 και οι Βρετανοί είχαν διαταχθεί να κάνουν Χριστούγεννα σχεδόν μόνοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το βίντεο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ITV News δείχνει την Αλέγκρα Στράτον, τότε εκπρόσωπο Τύπου του Τζόνσον, να κάνει πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινε σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου του 2020, αν έπρεπε να εξηγήσει ένα πάρτι στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία. Στο βίντεο εμφανίζεται και ο Εντ Oλντφιλντ, ειδικός σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού, καθώς και ακόμη ένας συνεργάτης τους.

Η Στράτον γελώντας λέει: «Το “φανταστικό” πάρτι ήταν μια επαγγελματική συνάντηση, δεν τηρούνταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Την εποχή εκείνη στο Λονδίνο ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί λόγω της υγειονομικής κρίσης και απαγορεύονταν οι συναθροίσεις περισσότερων από δύο ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.

Στο βίντεο η Στράτον απαντά γελώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων της που υποδύονται τους δημοσιογράφους.

Ο Ολντφινλτ τη ρωτά σχετικά με τις αναφορές για ένα πάρτι που πραγματοποιήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ «την Παρασκευή το βράδυ». Η Στράτον τού απαντά: «Πήγα σπίτι μου…».

«Ο πρωθυπουργός θα ενέκρινε τη διοργάνωση ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι;», συνεχίζει ο Ολντφιλντ, με τη Στράτον να τον ρωτά: «Ποια είναι η απάντηση;».

Ενας άλλος σύμβουλος του Τζόνσον ακούγεται να λέει: «Δεν ήταν πάρτι, ήπιαμε κρασί και φάγαμε τυρί», κάνοντας τη Στράτον να γελάσει και να αναρωτηθεί: «Το κρασί και το τυρί επιτρέπονται;».

Η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε το βίντεο τονίζοντας ότι «δεν πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι κανόνες για την Covid-19 ακολουθούνται πάντα».

Ομως πηγή που έχει μιλήσει στο BBC επιβεβαίωσε ότι όντως πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου 2020, παρουσία «αρκετών δεκάδων» ανθρώπων.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιρ Στάρμερ επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για την «ντροπιαστική» συμπεριφορά της.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τηρούσαν τους κανόνες, ακόμη και όταν ήταν αναγκασμένοι να είναι μακριά από τους αγαπημένους τους. Εχουν το δικαίωμα να αναμένουν ότι η κυβέρνηση πράττει το ίδιο. Το να ψεύδεται και να γελά κανείς με αυτά τα ψέματα είναι επονείδιστο», τόνισε.

Ο Iαν Μπλάκφορντ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σκωτσέζικου κόμματος SNP, εκτίμησε ότι ο Τζόνσον δεν είναι πλέον άξιος εμπιστοσύνης και θα πρέπει να «αποχωρήσει αμέσως από τη θέση του».

«Η κυβέρνηση παραβιάζει τους ίδιους της τους κανόνες για την Covid-19 και στη συνέχεια κάνει πλάκα σε βίντεο για το θέμα», σχολίασε ο Μπλάκφορντ στο τηλεοπτικό δίκτυο STV News.

«Πραγματικά είναι απαράδεκτο και πρέπει να πω, δυστυχώς, ότι με βάση αυτή τη συμπεριφορά (…) πρέπει να αποχωρήσει και πρέπει να αποχωρήσει τώρα», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση πρέπει «να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα. Και γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρότζερ Γκέιλ.

Εξάλλου, μια ένωση οικογενειών που έχουν χάσει συγγενείς τους λόγω της Covid-19 κατήγγειλε «τη συμπεριφορά ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι πάνω από εμάς».

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουμε σε ποιο βαθμό είναι θλιβερό και ντροπιαστικό να ακούμε την ομάδα του Μπόρις Τζόνσον να κάνει πλάκα για την παραβίαση των κανόνων που μας επέβαλαν, την ώρα που άλλοι (…) δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους, παρά μόνο μέσω μιας οθόνης», υπογράμμισε η ένωση σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...