347
«Λέμε τα ίδια πράγματα» με τον Εθνικό Συναγερμό, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του γκωλικού κόμματος (φωτ. αρχείου) | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SEBASTIEN NOGIER

Σάλος στη Γαλλία: Συμμαχία με την Ακροδεξιά προτείνει ο πρόεδρος της γκολικής Δεξιάς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 17:28
«Λέμε τα ίδια πράγματα» με τον Εθνικό Συναγερμό, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του γκωλικού κόμματος (φωτ. αρχείου)
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SEBASTIEN NOGIER

Σάλος στη Γαλλία: Συμμαχία με την Ακροδεξιά προτείνει ο πρόεδρος της γκολικής Δεξιάς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2024, 17:28

Tη συγκρότηση συμμαχίας με τη γαλλική Aκροδεξιά, περιλαμβανομένης της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των υποψηφίων του με τους υποψήφιους του Εθνικού Συναγερμού ενόψει των πρόωρων εκλογών στη χώρα πρότεινε την Τρίτη ο πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Les Republicains, Ερίκ Σιοτί, βαθαίνοντας την πολιτική αναταραχή στην οποία βυθίστηκε η Γαλλία μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

«Λέμε τα ίδια πράγματα» με τον Εθνικό Συναγερμό, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του γκολικού κόμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά.

«Εχουμε ανάγκη από μια συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, (…) με τον Εθνικό Συναγερμό και τους υποψηφίους του» πρόσθεσε. Η Δεξιά έχει ανάγκη τη συμμαχία αυτή προκειμένου να διαφυλάξει την εκπροσώπησή της στην εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή του γαλλικού Κοινοβουλίου), εξήγησε συγκεκριμένα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Les Republicains αριθμεί σήμερα 61 βουλευτές, πολλοί από τους οποίους δεν συμφωνούν με τις παραπάνω απόψεις του Σιοτί.

Ο τελευταίος κέρδισε, ωστόσο, την επιδοκιμασία της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που έσπευσε να χαιρετίσει τη «θαρραλέα επιλογή» του.

«Σαράντα χρόνια ψευδοκαραντίνας, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα σε πολλές εκλογές, εξαφανίζεται» δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Αντιδράσεις

Δεν άργησαν να υψωθούν φωνές κατά της συμμαχίας αυτής στις τάξεις του γκολικού κόμματος: ο πρόεδρος της Γερουσίας (Ανω Βουλή) Ζεράρ Λαρσέρ, ο οποίος υπήρξε πάντα αντίθετος στην προσέγγιση με την Ακροδεξιά, διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επικυρώσει μια συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό».

Ο Λαρσέρ κάλεσε μάλιστα τον Ερίκ Σιοτί να παραιτηθεί. «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του κινήματός μας» έγραψε στο X.

Ο πρόεδρος των γερουσιαστών των Republicains, Μπρουνό Ρεταγιό, κατήγγειλε με τη σειρά του «μια προσωπική προσέγγιση» του Σιοτί. Προσέγγιση που «δεν δεσμεύει κανέναν» σύμφωνα και με τον Ολιβιέ Μαρλέ, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του γκολικού κόμματος στην εθνοσυνέλευση.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των προθέσεων του επικεφαλής των Republicains, πολλά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Λοράν Βοκιέ, που υποστηρίχθηκε από τον Σιοτί ως υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς για την προεδρία το 2027, απέρριψαν κατηγορηματικά την απόφαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του Σιοτί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...