256
Λεκτικές επιθέσεις κατά του προέδρου Μακρόν για την εβραϊκή τελετή που έλαβε χώρα στα Ηλύσια Πεδία. | Mohammed Badra/Pool via REUTERS/File Photo

Σάλος για το κερί που άναψε ο Μακρόν στο Χανουκά

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 12:50
Λεκτικές επιθέσεις κατά του προέδρου Μακρόν για την εβραϊκή τελετή που έλαβε χώρα στα Ηλύσια Πεδία.
|Mohammed Badra/Pool via REUTERS/File Photo

Σάλος για το κερί που άναψε ο Μακρόν στο Χανουκά

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 12:50

Στη Γαλλία, η οποία έχει υποστεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις από ακραίους ισλαμιστές, οι πολιτικοί και πολίτες επιδιώκουν τη θρησκευτική ουδετερότητα.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δέχεται βολές ότι πρόδωσε τη Γαλλική Δημοκρατία μετά τη συμμετοχή του σε εβραϊκή τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε μια χώρα όπου ο διαχωρισμός της θρησκείας από το κράτος είναι από μόνος του «θρησκεία», το άναμμα ενός κεριού Χανουκά για την έναρξη της γιορτής των Εβραίων, καταγγέλθηκε αμέσως από πολιτικούς τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σύμφωνα με το BBC, είχε προσκαλέσει τον αρχιραββίνο της Γαλλίας Χαίμ Κορσία, να ανάψει το πρώτο από τα οκτώ κεριά σε ένα κηροπήγιο Χανουκά, στον απόηχο της απονομής βραβείου στον ίδιο για τις προσπάθειές του κατά του αντισημιτισμού.

Αλλά όταν το βίντεο της τελετής εμφανίστηκε λίγο αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σάλος.

Κοινωνικό λάθος

Για τους γάλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης όλων των αποχρώσεων, ο πρόεδρος είχε κάνει ένα τεράστιο κοινωνικό λάθος επιτρέποντας τη θρησκεία να επησέλθει στο κοσμικό κράτος — η περίφημη laïcité, λαϊκότητα, αμφισβητήθηκε.

«Από όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Είναι μια παραβίαση του κοσμικού κράτους», δήλωσε ο Νταβίντ Λισνάρ, μια εξέχουσα δεξιά προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που είναι επίσης δήμαρχος των Καννών.

«Τα Ηλύσια δεν είναι τόπος θρησκείας. Δεν μπορείτε να διακινδυνεύσετε την εκκοσμίκευση», δήλωσε η σοσιαλίστρια πρόεδρος της περιοχής της Οξιτανίας, Καρόλ Ντελγκά.

Η εκκοσμίκευση έγινε νόμος στη Γαλλία το 1905, έπειτα από πολυετείς μάχες με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Κατοχύρωσε την ελευθερία της πίστης, τερμάτισε την κρατική συμμετοχή στην Εκκλησία και αφαίρεσε όλα τα σημάδια της θρησκείας από τα δημόσια κτίρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...