711
Παραμονές ευρωεκλογών ο 26χρονος Rezo εξαπέλυσε το βίντεο και κήρυξε τον πόλεμο «στο παλιό», δηλαδή στον γερμανικό δικομματισμό, με αφορμή το περιβάλλον... | Υοutube

Σάλος επειδή ο Youtuber απεφάνθη «μαύρο στους Χριστιανοδημοκράτες!»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 12:33
Παραμονές ευρωεκλογών ο 26χρονος Rezo εξαπέλυσε το βίντεο και κήρυξε τον πόλεμο «στο παλιό», δηλαδή στον γερμανικό δικομματισμό, με αφορμή το περιβάλλον...
|Υοutube

Σάλος επειδή ο Youtuber απεφάνθη «μαύρο στους Χριστιανοδημοκράτες!»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2019, 12:33

Μία γερμανική ιστορία προεκλογικής πολεμικής μέσω Youtube με στόχο τόσο τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και τους Σοσιαλιστές (δηλαδή με στόχο… «το παλιό») γιγαντώθηκε ξαφνικά και επανέφερε στο προσκήνιο ένα κρίσιμο για την ψηφιακή εποχή ερώτημα: τα σόσιαλ μίντια συνιστούν ενημέρωση ή πρόκειται για παιδική χαρά, ξέφραγο αμπέλι και πάρτι του ινστρούχτορα;

Οι ερασιτέχνες κήρυκες πάσης σοφίας τηρούν τη δημοσιογραφική αρχή της τεκμηρίωσης ή όχι; Είναι ή δεν είναι σε θέση οι νεαροί (ή και πιτσιρικάδες) «επηρεαστές της κοινής γνώμης» –η οποία «κοινή γνώμη» έχει ανάλογη ηλικία με τους εν λόγω «influencers»– να μεταχειριστούν τον κορυφαίο θεσμό της αστικής δημοκρατίας, τις εκλογές, με τη δέουσα σοβαρότητα και στο πλαίσιο των καθιερωμένων και παραδεκτών ηθικών κανόνων αλλά και της νομοθεσίας;

Τίθενται και… φιλοσοφικά (όπως και πολιτειακά) ερωτήματα. Είναι δημοκρατική η αυθεντία, ρε παιδιά; Οποιος έχει ακολούθους και αυλή δεν είναι και βασιλιάς, man; Εκτός από κλιματικά προβλήματα μήπως υπάρχουν και κλιματικά παιδιαρίσματα, boy;

Εσείς τι λέτε; Ναι ή ου; Διαλέγετε και παίρνετε. Οι πολιτικοί πάντως θα ζοριστούν να αποφανθούν αρνητικά, εφόσον και οι ίδιοι χρησιμοποιούν τα σόσιαλ μίντια για να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους – όλοι τους: από τον Ντόναλντ Τραμπ (τον πρώτο) μέχρι τον Παύλο Πολάκη (τον έσχατο).

Rezo ο ονομαστός…

Το βίντεο το οποίο «ανέβασε» ο ψευδώνυμος Rezo, ο 26 τρυφερών Μαΐων Youtuber με την μπλε φράντζα, στρεφόταν πρωτίστως κατά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και δευτερευόντως κατά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Εγινε «viral» προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία για την Ευρωβουλή, αφού το είδαν 13 εκατομμύρια «χρήστες».

Επειτα από τα ατυχή για τα δύο κόμματα του Κέντρου αποτελέσματα της ευρωκάλπης, η ηγέτις της Χριστιανοδημοκρατίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ίσως πάνω στη στενοχώρια της η γυναίκα, είπε δυο κουβέντες παραπάνω: τόλμησε και ζήτησε «κανόνες στο Διαδίκτυο». Ακολούθησε το «κράξιμό» της, ακόμη και από την Ενωση Συντακτών της Γερμανίας! Το ρεπορτάζ έχει η Corriere della Sera.

Η ιταλική εφημερίδα θεωρεί ταπεινωμένη από την ήττα του κόμματός της τη γερμανίδα συντηρητική πολιτικό. Αφού ποτέ πριν το CDU δεν είχε πέσει κάτω από το όριο του 30%. Και κάπως γκαφατζού, χωρίς ικανότητα διαχείρισης μιας κρίσης. Στο «μεγάλο θέμα» του βίντεο του νεαρού έπρεπε να τοποθετηθεί η Ανγκελα Μέρκελ προσωπικώς ώστε να περισωθεί η τιμή του CDU και να διατρανωθεί η κομματική πίστη στην «ελευθερία της γνώμης». Είχαν προηγηθεί κόντρες του κόμματος με τον 26χρονο, ο οποίος τελικά «ανέβασε» και δεύτερο βίντεο. (Αμ πώς!)

Αγνωστο αν «τσίμπησαν» και πόσοι

«Είναι δύσκολο να πούμε αν το βίντεο που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι επηρέασε τους ψηφοφόρους» γράφει η Corriere. «Γεγονός είναι όμως ότι ένας στους τρεις νεαρούς Γερμανούς, ηλικίας κάτω των 30 ετών, ψήφισε υπέρ των Πράσινων».

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ έκανε μία δήλωση η οποία έστρεψε εναντίον της ακόμη και το όργανο των δημοσιογράφων. Είπε: «Πώς θα αντιδρούσαμε εάν 70 εφημερίδες δύο μέρες πριν από τις εκλογές έκαναν κοινή έκκληση να μην ψηφιστούν το CDU και το SPD; Δεν θα είχαμε ξεσηκωθεί, μιλώντας για χειραγώγηση της κοινής γνώμης; Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε κανόνες στον ψηφιακό κόσμο».

Ε, αυτό ήταν. Πυροδότησε τη βόμβα. Την κατήγγειλαν για απόπειρα λογοκρισίας ακόμη και συνάδελφοί της μέσα στο κόμμα. Κάποιοι το χόντρυναν, ζητώντας την παραίτησή της. «Ακόμα και αν 70 εφημερίδες εκφράζονταν εναντίον του CDU και του SPD, πού θα ήταν το σκάνδαλο; Μήπως η Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει μονοπώλιο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης;» βρήκε την ευκαιρία να ειρωνευτεί και το περιοδικό Der Spiegel. Αλλά και ο γραμματέας της γερμανικής ΕΣΗΕΑ δήλωσε: «Η Κραμπ-Καρενμπάουερ αποδεικνύεται ανίκανη να επικοινωνεί στην ψηφιακή εποχή».

Εχει ανάστημα
Η ηγέτις της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν πτοήθηκε από τις επικρίσεις διαφόρων εκτός αλλά και εντός του CDU (EPA/CLEMENS BILAN)

Η ηγέτις της Κεντροδεξιάς δεν αναδιπλώθηκε αλλά προσπάθησε να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την τιμή της. Ετσι μίλησε για παράλογες κατηγορίες εναντίον της, διαδήλωσε την πίστη της στην ελευθεροτυπία και επέμεινε στην ανάγκη να τεθούν κανόνες στο χάος του Ιντερνετ.

Οπως προστάζει το -αλήστου μνήμης μεν, σοφό δε- γερμανικό απόφθεγμα «πες πες, κάτι θα μείνει», η ζημιά όμως έγινε. Εις βάρος της, φυσικά. Αρχισαν οι αμφισβητήσεις για την αξία της, αν δηλαδή μπορεί να σηκώσουν οι ώμοι της το βάρος της ανασυγκρότησης της γερμανικής Κεντροδεξιάς. Αν με την Ανεγκρέτ επικεφαλής «οι παλιοί» (που ψηφίζονται) έχουν τα φόντα να βρουν την κατάλληλη γλώσσα ώστε να επικοινωνήσουν με «τα παιδιά» (που ψηφίζουν).

Προς το παρόν, μόνη στο πλευρό της, απαρασάλευτα υποστηρικτική, στέκει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...